ŞIRNAK’TA BİR DOKTORUN DARP EDİLMESİ PROTESTO EDİLDİ

ŞIRNAK’TA BİR DOKTORUN DARP EDİLMESİ PROTESTO EDİLDİ

Şırnak Devlet Hastanesi’nde görevli tek kardiyoloji uzmanı Dr. Deniz Elçik, hasta yakınları tarafından darp edildi. Doktorun aldığı darbeler nedeniyle yürüyemediği öğrenildi.
Şırnak’ta, 30 Ocak günü Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Yusuf A. yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yusuf A.’nın hayatını kaybettiğini akrabalarına bildiren kardiyoloji uzmanı Dr. Deniz Elçik, hasta yakınları tarafından darp edildi. Darp edilen Dr. Deniz Elçik’e 20 günlük iş görmezlik raporu verildi.
Elçik’in darp edilmesinden sonra meslektaşları ve sivil toplum örgütleri Şırnak Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasına Şırnak Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Hıdır Kayışoğlu, Şırnak Tabipler Odası Başkanı Azad Karagöz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, doktorlar ve vatandaşlar katıldı. Şırnak Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Hıdır Kayışoğlu, yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz Cuma akşamı hastanemizde çalışan kardiyoloji uzmanı Deniz Elçik ciddi anlamda darba maruz kalmıştır. Ondan dolayı yürüyememekte, günlük fonksiyonlarını hayati işlevlerini yerine getirirken zorluklar çekmektedir. Bundan dolayıdır ki Şırnak Devlet Hastanesinin Kardiyoloji poliklinik hizmetleri aksamaktadır ve bir sürede aksamaya devam edecektir. Bildiğiniz gibi sağlık çalışanlarına yönelik şiddet alışkanlık haline geldi. Bundan 3 yıl önce Ersin Aslan’ın ölümü de hala kanayan bir yaramızdır. Kanayan yaraların telafisi yapılmamışken yeni Ersinler, yeni Denizler vermek istemiyoruz. Bu olayın hukuki takipçisi olacağız. Olmaya devam edeceğiz. Ayrıca bölge halkına da duyarlı davrandıkları için teşekkür ediyoruz kendilerine" dedi.
Uzm. Dr. Ali Hıdır Kayışoğlu, hastanede ihmal olduğu iddiasını şu şekilde cevapladı:
"Gerçekten ihmal olduğuna inansalardı doktor dövmek yerine soluğu adliyede alırlardı. Adliyede bu konuda bir şikayet var mı? Gerçekten doktorumuzdan neden şikayette bulunmuyorlar. Ama biz haklı olduğumuzu bildiğimiz için gerekli şikayetlerde bulunduk. Ve olayın takipçisi olacağız."
Şırnak Tabipler Odası Yöneticisi Dr. Nebahat Sunar da, "Gün geçmiyor ki, sağlıkta bir şiddet haberiyle karşılaşmayalım. Biz sağlık emekçilerinin hayatı, bu tehdit koşulları altında her geçen gün daha da tehlikeye girmektedir. Her gün bir arkadaşımızın hastane koridorlarında tehdit edilmesine, darp edilmesine, hatta katledilmesine tanık oluyoruz. Dr. Ersin Arslan, Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan 3 yıl geçti, ancak sağlık çalışanları ülkenin dört bir yanında her gün şiddet görmeye devam ediyor. Geçtiğimiz Cuma günü Şırnak Devlet Hastanesi’nde çalışan uzman Dr. Deniz Elçik ve bir hemşir arkadaşımız hasta yakınları tarafından darp edilmiştir. Meslektaşımız Dr. Deniz Elçik vücuduna aldığı darbelerden dolayı yürüme güçlüğü çekmekte ve bu saldırı sebebiyle 20 günlük iş göremez raporu almak zorunda kalmıştır. Yetkililere sesleniyoruz, bu şiddet daha ne kadar sürecek bir Dr. Ersin Arslan’ı daha kaybetmeye tahammülümüz yok artık. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbiriyle rekabete sürükleyen, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uygulaması, gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma, giderek uzayan mesailer, iş yeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, hükümet, siyasetçiler ve yöneticilerin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren, kışkırtıcı üslubu ve yaklaşımları, sağlıkta dönüşümünün doğurduğu tüm bu sorunlar sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti tırmandırmaktadır. Sağlıkta şiddeti azaltmaya yönelik yasal düzenlemeler yeterli olmadığından sağlık çalışanına sözlü saldırı, tehdit, taciz ve fiziksel şiddet uygulayanlar dışarıda elini kolunu sallayarak dolaşıyor, ertesi gün bir başka sağlık çalışanı için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Cinnete dönüşen sağlıktaki bu şiddetin ne zaman ve hangi şekilde çözüleceği bilinirken vatandaş-sağlık çalışanı kavgasının sürmesi belli ki esas sorumluları gözden uzakta tutuyor. Göstermelik yasal düzenlemeler değil, samimiyet bekliyoruz. Şiddetin olduğu yerde iyi hekimlik yapılamaz ve nitelikli sağlık hizmeti verilemez. Halkımıza daha iyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti, şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya sağlık ve emek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz. Bu olay nezdinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınıyor, sorumluları sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz ve bu olayın hukuki açıdan takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz" ifadelerini kullandı.
Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.