Sözlü: “türk’ün Geleneği Yaşayacak, Güçlenecek”

Sözlü: “türk’ün Geleneği Yaşayacak, Güçlenecek”

Karaisalı’nın Kızıldağ Yaylası’nda gerçekleştirilen 529. Geleneksel Kızıldağ Karakucak Güreşleri ve şenlik programının 3. ve son günü, güreş, spor ve siyaset camiasının devleri buluştu. Güreş müsabakalarının gerçekleştirildiği ve başpehlivanlığı Ali Rıza Kaya’nın kazanarak altın kemeri taktığı programda güreşseverler unutulmaz bir gün yaşadı.
Üçüncü gün etkinliklerine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, MHP MYK Üyeleri Saffet Sancaklı ve İbrahim Çiftçi, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Milliyetçi Hareket Partisi Adana Milletvekilleri Ali Halaman, Muharrem Varlı, Seyfettin Yılmaz, MHP İl Başkanı Mustafa İzgioğlu, Karaisalı Kaymakamı Mehmet Tunç, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan’la birlikte çok sayıda ilçe belediye başkanı, Adana Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Aytaç Durak, ünlü eski milli güreşçilerden Reşit Karabacak, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Gençlik Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, bürokratlar, konuklar ve Kızıldağlılar katıldı.
TÜRKİYE’NİN EN KÖKLÜ SPOR ORGANİZASYONLARINDAN BİRİ
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 529’uncusu tertip edilen Kızıldağ Karakucak Güreşleri’nin, Türkiye’nin en köklü spor organizasyonlarından biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Kızıldağ Yaylası Karakucak Güreşleri’ne gelenleri saygıyla selamlıyorum. Her yıl güreşler yapılır, yüzlerce yıllık gelenekten bahsedilir, geleneksel diye ifade edilir. Oysa 649’uncusu yapılan Kırkpınar Güreşleri kadar eski, köklü bir güreş turnuvasıdır Kızıldağ Karakucak Güreşleri. Tarih boyunca yeri değişmeyen ve Kızıldağ Yaylası’nda yapılan yegane spor etkinliğidir. Aynı bölgede, aynı noktada, 529 yıldır yapılması, Kızıldağ Karakucak Güreşleri’in önemini bir kat daha artırıyor. Bu güreşlerin organizasyonunda bu zamana kadar emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şu anda güreşlerin yapıldığı tesisi Kızıldağ Yaylası’na kazandıran, benden önceki belediye başkanımız Aytaç Durak Bey’e çok teşekkür ediyorum. Bizlerle birlikte emek veren Karaisalı Belediyesi Başkanı ve Karaisalı Kaymakamı’na sağladıkları destek ve kolaylıklardan ötürü çok teşekkür ediyoruz. Güreşlerin tarihi niteliğini belgeleyen Yusuf Delikoca ve Cezmi Yurtsever’e de teşekkürlerimi iletiyorum.”
"MİNDER GÜREŞİNİN FİDANLIĞI OLACAK"
Bu yıl organizasyonun altın kemer ödüllü olduğunu ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, 3 yıl üst üste kazanacak pehlivanın, altın kemerin daimi sahibi olacağını açıkladı. Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: “Biz bu geleneği yaşatacağız. Bu geleneği yükselterek, geliştirerek sürdüreceğiz. Karakucak Güreşleri Türk’ün öz geleneğidir, öz güreşidir. Karakucak Güreşleri Türkiye’de minder güreşlerinin fidanlığı olacak, yeni güreşçiler yetişmesine katkı koyacaktır. Nice İsmet Atlı’ları inşallah buralardan yetiştireceğiz. Türk Güreş Vakfı Adana Şube Başkanı, değerli ağabeyimiz İlyas Karabulut’a da verdiği destek ve koyduğu emekten dolayı teşekkür ediyorum. Halkın buradaki varlığı, bu geleneğin güçlenerek devam edeceğinin en büyük göstergesidir. Mustafa Kemal’in veciz ifadesiyle ‘Taş kırılır, tunç erir, ama Türklük ebedidir’ İnşallah Türk Milleti sonsuza kadar yaşayacaktır.”
Başkan Sözlü, Kızıldağ Karakucak Güreşleri başlıklı ve bir süre önce hayatını kaybeden Olimpiyat Şampiyonu Adanalı Güreşçi İsmet Atlı anısına hazırlanan kitapların tanıtımını da yaptı.
DAHA GENİŞ KAPSAMLI OLACAK
Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, başta Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü olmak üzere şenlik ve güreş şampiyonasının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve önümüzdeki yıl daha renkli ve geniş kapsamlı bir program gerçekleştirileceğini söyledi.
Şenliklere, Osmaniye Belediyesi Mehteran Takımı, Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterileriyle renk kattı.
Bu yıl Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün hamiliğinde gerçekleştirilen güreşlerin, önümüzdeki yıl Kızıldağ Karakucak Güreşleri ağalığını Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli adına, MHP İl Başkanı Mustafa İzgioğlu satın aldı.
ALİ RIZA KAYA BAŞPEHLİVAN
Değişik kilolarda 400 sporcunun katıldığı turnuvada başpehlivanlık için finale Ali Rıza Kaya ve Sait Bingöl kaldı. İki ünlü güreşçinin karşılaşmasında Ali Rıza Bingöl puanla galip geldi ve altın kemeri taktı. Dereceye giren güreşçilere para ödülü verildi, madalya takıldı.
529. Geleneksel Kızıldağ Yaylası Karakucak Güreşlerine çeşitli bölgelerden 400 sporcu katılırken 13 sıklette ilk üçe şu güreşçiler girdi:
32 kg: Metin Gülücü-Adana Gem (Güreş Eğitim Merkezi), Alihan Öksüz- Adana Gem, Yusuf Çiftci- Batman Petrol?35 kg.: Alperen Bal-Kızılcahamam, İsa Cengiz-İnceler Petrol Kozan, Mehmet Dudaklı-Tarsus?38 kg.: Doğan Kara- Batman Petrol, Tahsin Çetin-Tarsus, Ferhat Özbek- Adana Gem ?42 kg.: Cavit Acar- Ankara Kızılcahamam, Yasin Gülücü-Adana Gem, Ali Güvendik-İnceler Petrol Kozan?46 kg.: Emre Bozkır-Adana Gem, Şerifcan Karani- Adana Gem, Numan Pekince-Batman Petrol?50 Kg.: Kazım Güllü Ankara Şeker, Cihan DenizIi - İstanbul Bahçelievler, Hüseyin Tekerlek-Mersin Orman?54 kg.: Ferhat Zileli-Ankara Büyükşehir, Buminhan Özkan-Adana Gem, Muhammet Gökçe-Samsun Bafra?57 kg.: Hakan Parlar-Kocaeli BŞB, Emre Çakıt-Adana, Emre Demircan-İstanbul G.Osmanpaşa?61 kg.: Nebi Uzun-Ankara Şeker, Raşit Yılmaz-Ankara Kızılcahamam, M.Emin Öğüt-Kocaeli BŞB? 66 kg.: Ersin Çetin-İstanbul Bahçelievler, Selahattin Kılıçsallayan-Ankara, Mustafa Zopalı- Bursa BŞB.?70 kg.: Mustafa Kuyucu-K.Maraş, İlyas Güneş-Çorum, Zafer Dama-İstanbul Sancaktepe?76 kg.: Fatih Karataş-Adana BŞB., Öztürk Korkmaz-Samsun?Mustafa Kasapoğlu-İstanbul Bahçelievler?86 kg.: Fırat Binici-İstanbul Sancaktepe, Adem Akbulut-Erzurum?Kubilay Akbaş-Tokat? BAŞ: Ali Rıza Kaya- Amasya, Sait Bingöl- Erzurum, Serdar Böke- Ankara