Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'nci yıldönümü

Srebrenitsa Soykırımı'nın 20'nci yıldönümü
Srebrenitsa'da anma törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer de hazır bulunacak.

Anma törenine katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları katılacak.



Bugün toplu mezarlardan çıkarılan ve DNA testiyle kimlikleri belirlenen 100'ü aşkın Bosnalı için cenaze töreni de düzenlenecek.
Dün yaklaşık 10 bin kişi, geleneksel olarak her yıl düzenlenen 'barış yürüyüşü' kapsamında, Bosnalı Müslümanların, Sırpların denetimi ele geçirdiği Srebrenitsa'dan kaçmak için kullandıkları yollardan yürüdü.

SREBRENİTSA'DA NE OLMUŞTU

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.



Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hala ulaşılamadı.