Staj mağdurları Bursa'da buluştu

Staj mağdurları Bursa'da buluştu

Staj Sigortası Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman şöyle konuştu;

Sizi bu meydanlar yalnız bırakacağımız düşünmeyin. Bu meydanlarda sizlerleyiz. Muş, Denizli ve Türkiye'nin her yerinden bu davaya sahip çıkan bütün arkadaşlarımız, ailesini çocuklarını alıp buraya gelmişler.

"BU MAĞDURİYETİN BİTMESİNİ İSTİYORUZ"

 Önümüzdeki hafta İstanbul'da elimizden geldiğince davamızı savunacağız. Çırak ve stajyerler, çocuk yaşta çalışmış ve alın teri dökmüştür. Biz  uzun vadeyi, kısa vadeyi nereden bileceğiz? bakan beyle görüştük. Stajyer ve çırakların böyle bir durum söz konusudur. 1986'da yürürlüğe giren bu mağduriyeti, uzun vadelimi kısa vadeli mi bilmediğimiz için. Borçlanalım; yurtdışı doğum borçlanması, askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi gereken hesaplamayı yapın. Bu mağduriyet bitsin istiyoruz. Sayın bakan 'onlar öğrencidir' dedi. Biz ne öğrenci ne kursiyer olduk. İş sözleşmesine dayanan birer işçiydik. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bu meydanlardan asla inmeyeceğiz.

Bütün staj mağdurları adına açıklama yapan Murat Beyazkuş'un konuşmasından satır başları şöyle;

"Hak bellediğin yolda yalnızda olsa gideceksin" demiş büyüklerimiz. Birdik çok olduk. Sesimiz duyulmazdı, her yerde konuşulur olduk. Çocukluk hayallerimiz olmadı, genç yaşta ekmek peşine düştük.

"SANAYİDE TER DÖKERKEN YAPTIKLARIMIZ EMEKLİLİĞE BAŞLANGIÇ SAYILMIYORMUŞ"

 Yaşıtlarımız top sektirirken sanayide araba altlarına yattık. Kar-kış demeden günlük nafakama kazandık. Ailemizi geçindirdik, ekonomiye katkı sunduk. İş hayatına sanayide pratik yaparak, meslek lisesi okurken iş yerlerinde ucuz is gücü yerine koyularak başladık. Yaşıtlarımız tatil planları yaparken, bizim gündemimiz "O ay kiranın denkleştirilmesine nasıl katkım olur" Dedik. En azından ileride bir emekliliğimiz olur. Az da olsa bir garantimiz olur. Allah ne verdiyse kıt kanaat geçiniriz. Daha sonra öğrendik ki çıraklık yaparken, stajyer olup sanayide ter dökerken yaptıklarımız emekliliğe başlangıcı sayılmıyormuş. Elbette tüm hayallerimiz yıkıldı. Peki neden sayılmıyormuş? Bizler orada bir mesleğe yönelik eğitim alıyormuşuz. 'Bursiyer' mişiz. Kursiyer mişiz. Hatta öğrenciymişiz. Eni sonunu bizim iş aktimiz yokmuş. Sayın bakanımızın ifadeleri bunlar. Evet yanlış duymadınız. TV'lere çıkıp "Evet bu eski bir uygulama, sorun yaratıyor, üzerinde çalışıyoruz" diye beyanat veren bakanımız daha sonraki söylemlerinde bizlerin böyle bir hakkı olmadığını söylüyor. Bir de merak ediyoruz, sayın bakanım iki haftada ne oldu ki söylemleriniz böylesine değişti. Kendisine sorduk cevap alamadık derken bir TV programında soruya önce çok sinirli bir tepki verdi ve ardından "Bunların uzun vadeli sigortası ödenecek olsa işveren çalıştırır mı" dedi. İş ortaya çıktı.

"UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLÜYORUZ"

Evet arkadaşlar gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz artık bizler ucuz iş gücü olarak görülüyoruz. Bakın gerçekten mantıklı düşünelim staj ya da çıraklık yaptığımız iş yerlerinde yetişkin birer işçinin yaptıklarını filen yapmadık mi? Yaptık. Çoğumuz zaten maaş alamadı, alanlar da uç kuruş aldı. Uzun vadeli sigortan ödenmedi ve kısa vadeli iş kazası sigortanı da devlet ödedi. İşveren açısından düşünsenize ne güzel değil mi? Beleş işçi sıfır maliyet ortaya çıktı ki olay tamamen maliyet. Yoksa is akdinin olmaması falan hep işin bahanesi. İş akdi olmayan adamı iş yerlerinde nasıl çeliştiriyorsun? Sigorta kartının arkasına bak ne yazıyor? "Başka bir yere işe girdiğinizde yeni iş yerine bu numarayı veriniz yazıyor.

"İŞİMİZE GELENİ DÜZELTİYOR İŞİMİZE GELMEYENİ GÖRMÜYORUZ"

Demek ki iş akdi var. Sanayide çalışan çırağın patronu o iş yeri sahibi değil mi? Nasıl iş akdi yok. Bunların hepsi bahane ama Hak baki ve elbet hak savunulacak! Bu aralar çok gündemdeyiz zira çalışma hayatına yönelik bir çok düzenleme yapılıyor. Çalışma hayatına yönelik

düzenleme yapıp Staj ve Çıraklık Sigortasının yarattığı mağduriyeti görmezden gelirseniz, o yaptığınızın adı reform olmaz. "İşimize geleni düzeltiyoruz, gelmeyeni görmüyoruz" deyin geçelim. 2014 seçimleri Staj mağdurlarına çözüm vaatleri 2018 seçimleri ayni vaatler devam.2023 seçim öncesi yine aynı vaatler. Şu saatten sonra vaat yok, verilen sözlerin tutulması var, Icraat var "Söz vermek bir mana ise sözü tutmak bin bir mana" demiş Mevlana hazretleri. Bize verilen sözlerin tutulacağına canı gönülden inanıyor ve artık icraat bekliyoruz.

"HER STAJ MAĞDURU HAKKININ PEŞİNDE"

Bu güne kadar durmadık. Bir kar tanesiydik, birleştik, büyüdük ve çiğ olduk. Anayasal çerçevede her ortamda sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Bize verilen sözlerin elbet takipçisi olacağız ve kafanızı çevirdiğiniz her yerde bizleri göreceksiniz. Her staj mağduru hakkının peşinde, içinde staj mağduru olmayan hane hemen hemen yok. Karar verirken bunları elbette göz önünde bulundurun. EYT yi çözdüm işi bitti diyemezsiniz. Oldukça mutsuz ve kalabalık bir seçmen kitlesiyle ailelerini karşınıza alıyorsunuz.

Çıraklık yapan kardeşlerimizle, çalıştıkları halde sistemde sigorta numaraları görülmeyen kardeşlerimizle, meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversite okurken zorunlu staj yapmış kardeşlerimizle bir bütünüz. yılmadık, asla pes etmedik. Mücadelemiz yeni başlıyor. Daha da büyüyeceğiz. Her ortamda haklılığımı dile getireceğiz ve hakkimizi mutlaka alacağız.