Süreyya Ciliv'in şaşırtan maaş tercihi

Süreyya Ciliv'in şaşırtan maaş tercihi

Bir Gazetede yer alan habre göre dün akşam düzenlenen Fortune 500 Gala Gecesi’nde moderatörlüğünü Fortune Türkiye Yayın Danışmanı Ali Ağaoğlu’nun yaptığı ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ile Google Müdürü Bülent Hiçsönmez’in katıldığı oturumda konuşan Ciliv, Türkiye'nin tartışmasız şekilde son 12 yılda muazzam bir büyüme kaydettiğini belirtti.

İLK İŞ TEKLİFİNDE MAAŞA BAKMADI

Süreyya Ciliv, kendisinin Harvard Business School’dan mezun olduktan sonra kendisine çok sayıda iş teklifi geldiğini belirterek, “11 tane iş teklifi arasında bankacılık da dahil farklı sektörler vardı. En yüksek maaş yıllık 110 bin dolardı. Ama ben sıralamada en altta yer alan yazılım şirketinin 29 bin dolarlık teklifini kabul ettim” diye konuştu.

“HERKES GÖZÜNÜ AÇSIN”

Süreyya Ciliv, Türkiye'de rekabet ortamında regülasyon sebebiyle çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bütün bunlara karşın Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında Avrupa'nın en hızlı büyüyen telefon grubu olduklarını dile getirdi. Bunun sebebinin 7 yıl önce yaptıkları yatırımlar olduğunu vurgulayan Ciliv, şunları kaydetti:

"Bize o zamanlar neredeyse sıfır gelir getiren işler, 7 yıl sonra yüzde 40 gibi hızla büyüyen işler oldu. O yüzden iş dünyasının en önemli kısmı, geleceği iyi okuyup ona göre pozisyon almak. Yeni bir dünyadayız, herkes gözünü açsın. Mobil internetle artık her bireyin cebinde akıllı telefon değil, çok güçlü bir bilgisayar var. Emin olabilirsiniz ki 10 yıl sonra cüzdan taşımayacağız. Sağlık değişecek. Bence eğitim de ters yüz olacak. Bu dijital servisler hayatımızı değiştirecek."

HARVARD MEZUNU

1958 yılında Zonguldak'ta doğan Süreyya Ciliv Ortaokulu Kadıköy Anadolu Lisesi'nde okuduktan sonra lise eğitimini Ankara Fen Lisesi'nde tamamladı. Bu liseden 1976'da mezun olduktan sonra 1977'de eğitimini sürdürmek için ODTÜ'yü terk ederek ABD'ye gitti. 1981'de Michigan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerini bitirdi. 1983 yılında ise Harvard Üniversitesi'nden MBA derecesini aldı. Profesyonel hayata ilk adımını Massachusetts eyaletindeki Metagraphics Company'de Yazılım Geliştirme Mühendisi olarak attı. Daha sonra aynı şirkette Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörlüğü'ne terfi etti.Süreyya Ciliv, 1987 yılında Novasoft Systems Şirketi’ni kurdu. Takip eden on yıl içerisinde bu şirkette Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı pozisyonlarında bulundu. Ciliv 1997 senesinde Türkiye'ye Microsoft Ülke Müdürü olarak döndü. 2000 yılında şirketin Amerika'daki merkezine atanan Ciliv, 2007 yılına kadar Microsoft Global Satış, Pazarlama ve Servisler Grubu'nda üst düzey yönetici olarak çeşitli görevler üstlendi. Süreyya Ciliv, Ocak 2007'den bu yana Turkcell'in Genel Müdürü olarak çalışıyor.