Suriye'nin yeni saldırı iddiası yalanlandı

Suriye'nin yeni saldırı iddiası yalanlandı

İdlib'de kimyasal katliam yaptıktan sonra köşeye sıkışan Suriye rejimi, bugün ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun bombardımanında terör örgütü IŞİD'e ait zehirli gaz deposunun isabet aldığını duyurdu. Rejime göre, çarşamba günü gerçekleşen saldırı sonrası ortaya çıkan zehirli gaz sızıntısı nedeniyle aralarında sivillerin de olduğu yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Ancak bu haber, saatler sonra uluslararası koalisyon tarafından yalanlandı.

Rejimin haberinde, saldırının IŞİD ve El Kaide bağlantılı örgütlerin elinde kimyasal silah olduğunu kanıtladığı savunuldu. Habere göre, saldırı Deyr ez Zor'un doğusundaki Hatila Köyü'nde gerçekleşti.

Rejimin üstünde büyük baskı var

Şam rejimi, geçen hafta İdlib Han Şeyhun'da aralarında çocukların da bulunduğu 89 sivili öldürmüştü. Sarin gazı kullanılan saldırı sonrası ABD savaş gemilerinden fırlatılan Tomahawk füzeleri Şayrat hava üssünü vurmuştu.

Ülkedeki tüm kimyasal silahların çıkarıldığını savunan rejim, söz konusu haberle kendi üstündeki baskıyı hafifletmeyi deniyor. İdlib'deki saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şimdiye kadar dört kez tasarı sunuldu ve rejimin müttefiki Rusya hepsini veto etti.

Rusya, dakikalar önce yaptığı açıklamayla da koalisyon saldırısında can kayıpları hakkında elinde bilgi olmadığını duyurdu.

Kimyasal uzmanları Türkiye'de

Saldırıda sarin gazı kullanıldığını Türkiye ve İngiltere yaptıkları testlerle belirledi. Bugün uluslararası gözlemciler, bulguları incelemek üzere Türkiye'ye geldi. Ekipte Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) uzmanlar yer alıyor.