Suriyeli kız çocuklar tecavüze uğramasın diye...

Suriyeli kız çocuklar tecavüze uğramasın diye...

Malatya Valiliği, Kamu Hastaneler Birliği ve afad'ın yürüttüğü "Suriyeli Çocuk Gelinler' adlı çalışma, iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan ancak bir süre sonra evlendirilen çocuk gelinlerin trajedisini ortaya koydu. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Meryem Özlem Kütük ve ekibinin şubat ayında başlattığı çalışmanın sonuçları, Kadın ve Demokrasi Derneği' ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Savaşın Mağdur Ettiği Kadınlar Paneli'nde" açıklandı. İşte Malatya'da Suriyeli mültecilerin kaldığı kampta saptanan "çocuk gelin" gerçeği:

Kampa 7 bin 493 Suriyeli yerleştirildi. Kampta 0-18 yaş grubunda 2 bin 490'ı erkek, 2 bin 489'u kız, toplam 4 bin 979 çocuk ve ergen bulunuyor.

Kampta 13-18 yaş arası 610 kız, 539 erkek kalıyor. Savaş, çocuk yaşta evlilikleri artırmış. Aileler kız çocuklarını, tecavüz mağduru olmaması için akrabaları ya da başkalarıyla evlendiriyor.

54 çocuk gelinden akrabalarıyla evlendirilenlerin sayısı 24. n Çocuk gelinlerden biri kuma. n 610 kızdan 54'ü çocuk gelin, 26'sı anne, 13'ü hamile. 21 kız çocuğu, ailelerin isteği üzerine evlendirilmiş.

Çocuk gelinlerden 11'inin doğum kontrolü hakkında hiçbir fikri yok. 11'i düşük yaşamış, biri kürtaj olmuş. 15 yaşındaki 3 çocuk annesi bir çocuk, 3 de düşük yapmış. n Çocuk gelinlerden doğan bebeklerin cinsiyetleri 15 kız, 18 erkek. Bu bebeklerin yaş ortalaması 16 ay.

Bu çocuklarda sağlık sorunları dikkat çekiyor. 6'sında genel gelişim geriliği, birinde post travmatik stres bozukluğu, birinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tespit edildi. Kampa geldiklerinde yalnızca 6'sının oyuncağı vardı.

Çocuk gelinlerden 5'i, kendi isteğiyle doğurmadığını söyleyip çocuklarını istemedi.

23 çocuk gelin ve 6 eş, savaş nedeniyle okulunu bıraktı. n Kampa geldiklerinde 28 çocuk gelin okula devam etmek istediğini söylerken, yalnızca 3'ü okula devam ediyor.

Çocuk gelinlerden 38'i bombalara maruz kaldı, 36'sının evi yıkıldı. 7'si silahlı saldırıya uğradı, 5'i dövüldü.

Çocuk gelinlerin 26'sında post travmatik stres bozukluğu, birinde major depresif bozukluk, 4 kızda da özgül öğrenme güçlüğü tespit edildi.

2 çocuk gelinin eşi halen Suriye'de savaşıyor.

‘YARASI OLAN KIZLAR ENGELLİLERLE EVLENDİRİLİYOR'

EŞI çalışmayan bir çocuk gelin, zekâ geriliği olan eşiyle evliliğini şöyle anlattı: "Küçükken avucum sıcak süt yüzünden yanmıştı. Bizde elinde, yüzünde yara olan kızları zekâ geriliği olanlarla evlendirirler. Beni de böyle evlendirdiler."