Suriyeliler de askere gidecek!

Suriyeliler de askere gidecek!

3 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli var. Toplamda diğer ülkelerle 4 milyondan fazla göçmen yaşıyor. Kayıtsız sayısı yüzde 10'dan aşağı diyebilirim. Kayıt için 2015'ten beri çalışma yürütüldü. Kriminal açıdan da parmak izi alınması gerekiyordu, alındı.

AB'den gelecek 3 milyar euronun koordinasyon vazifesi yine AFAD'a verilmiş durumda. Çok yoğun bir AB bürokrasisi var. 3 milyarın 1 milyara yakını geldi. Bazen bir projenin onaylanması aylar sürdü. Suriyelilerin dönebilecekleri ortam oluşmadı. Yarın barış olsa bile bu insanların dönüş süreci öyle bir kaç ay, bir kaç yılda olmayacak.

Angela Merkel'in 400 bin göçmen alacağım diye açıklaması var. Türkiye'ye sırf bu yüzden giren Afganlılar, Suriyeliler, Iraklılar oldu. Bir kısımının dönme ihtimali yok. Halepli, dönemeyecek, giremeyecek oraya. Çoğu çalışıyor. Tarım, inşaat, mobilya, ayakkabı sektörüne katkı sağlıyorlar. 10 binden fazla Suriyeliler tarafından açılmış işyeri var. Tüm Suriyeliler tek şehirde olsaydı 4. büyük şehir orasıydı. Türklerin de ortak yaşama kültürünü artıracak çalışmalara ihtiyacı var. Bazı sektörler için Suriyeliler inanılmaz olumlu insan kaynağı getirdi. İsottan fıstığın toplanmasına kadar. Belki ikinci, üçüncü 3 milyar euroluk yardımda ortak yaşama kültürüne yönelik çalışmalar yer alacaktır.

Şu anda okul çağındaki Suriyeli 18 yaş altı çocukların yüzde 60'ı okula gidiyor. Bunların içinde yüzde 80'le ilkokul ağır çekiyor. Yüzde 40 okula gitmiyor diye de anlayabiliriz. Ama 600 bini geçen çocuk şu anda okula gidiyor. Okul çağında 1 milyon Suriyeli çocuk var.

Çoğunlukla hizmet sektöründe çalışıyorlar. 1 milyondan fazla insan nakit destek alıyor, AB'den gelen fonla. Oradaki kriterlerden birisi dul olmak. Farklı sıkıntılara girmemeleri için. Kadınlar için yardımlar önemli. En azından kirası, faturası olsun. diyelim 3 çocuğu var. Ayda 480 lira yardım alıyor.

ASKERLİK KONUSUNA ÇALIŞIYOR

Göç İdaresi rakamlarına göre Türk vatandaşlığı alan 50 bini bulmadı. 3 milyonun içinde yüzde 1,5 değil. Bu insanlar oy kullanabilecekler. Ama başka zorlukları var. Askerlik yapacaklar mı? Göç İdaresi şu an çalışıyor. Bunlara Meclis'te karar verilecektir. Vata ndaş olanlar Suriyelilere yapılan yardımları artık alamıyorlar. Üniversite mezunu olması, ticari faaliyet, daha fazla katkıda bulunması beklenenler seçildi.