Süt Analiz Cihazı, Birliğe Teslim Edildi

Süt Analiz Cihazı, Birliğe Teslim Edildi

Bartın Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine süt analiz cihazı teslim töreni yapıldı.
Törene, Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Başbayrak, Proje Lideri Veteriner Hekim Sezer Öz katıldı.
Teslim töreninde İl Müdürü Bayram yaptığı açıklamada, "İlimizde 2013 yılında kurulan Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin yürütmekte olduğu, ’Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi’ ile ilimizde bulunan manda varlığının artırılması ve verimliliğin yükseltilmesi hedeflenmektedir. İlimizde bulunan bin 737 adet mandadan 723 anaç manda ile 37 erkek toplam 760 adet manda proje bünyesinde girmiştir. Proje başladığından itibaren 344 adet doğan malak da bir yaş itibariyle proje kapsamına girerek destekleme almaya hak kazanacaklardır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca desteklenen proje ile ilimizdeki manda yetiştiricilerinin ilgisi artırılmakta ve böylece manda popülasyonun azalmasının önüne geçilmektedir. 2014 yılı desteklemelerinde ıslah projesinde bulunan 114 yetiştirici 760 mandaya toplam 532 bin TL ödeme yapılmış. Projede bulunmayan Manda Birliği üyesi 259 yetiştirici 610 anaç mandaya 244 bin TL ödeme yapılacaktır. Yürütülmekte olan proje ile ilimizdeki en verimli mandaların seçimi yapılmaktadır. Proje ile mandalardan süt verimi ve süt kalitesi en iyi olan mandalar seçilecektir. Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından kurulumu gerçekleştirilen süt analiz cihazı ile manda sütünde yağ oranı, protein oranı, kuru madde oranı gibi analiz değerleri tespit edilerek kayıt altına alınacaktır. Bu verilere göre kaliteli süt veren mandaların tespiti yapılacaktır. Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Bartın halkına en kaliteli ürünün sunumu için çalışmalarımız aralıksız olarak sürmektedir. Bu vesile ile cihazın hayırlara vesile olmasını temenni ederim" dedi.
Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Gül ise törende bir konuşma yaparak ’Halk Elinde Manda Islahı’ projesi ile ilgili bilgi vererek, birliğe alınan süt analiz cihazından ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına desteklerinden dolayı memnuniyetlerini bildirdi. Törende Proje Lideri Veteriner Hekim Sezer Öz’de cihazda ilk süt analizini yaparak süt analiz cihazı hakkında teknik bilgi verdi.