Suudi kadınlar taksici oluyor!

Suudi kadınlar taksici oluyor!

Suudi Arabistan'ın Haziran 2018'de kadınlara yönelik araç kullanma yasağını kaldırmasının ardından, popüler yolculuk uygulamaları Uber ve Careem'i harekete geçirdi.

CNN'le müşteri bilgilerini paylaşan iki şirketten Uber'in müşterilerinin yüzde 80'inin kadın olduğu, Careem için ise bu oranın yüzde 70 olduğu belirtildi. İki şirket de kadınlara yönelik araç kullanma yasağının kaldırılmasının ardından kadın sürücüler aramaya başladı.

Ortadoğu'da 13 ülkede hizmet veren Careem, Suudi Arabistan'da 90 dakikalık eğitim etkinliklerine başladı. Eğitime, daha önce yurt dışında ehliyet almış Suudi kadınlar katıldı. Kadınlara Suudi Arabistan'daki trafik kuralları, müşteri ilişkileri teknikleri ve uygulamanın kullanılması konusunda eğitimler verildi.

Ülkedeki muhafazakar yapı ve bazı erkek sürücülerin kadınları taşımayı reddetmesi, bazı kadın yolcuların ise erkeklerin kullandığı bir araca binmek istememesi nedeniyle Careem ve Uber'in kadın sürücüler konusuna özel olarak eğildiği belirtildi.

İki şirketin de yasağın kalkacağı Haziran ayında 10 binden fazla kadın sürücüyle anlaşmış olması bekleniyor. Uber ve Careem, dünyanın birçok ülkesinde araç sahipleriyle, yolculuk etmek isteyenleri buluşturuyor ve araç sahipleri için yolculuğu paylaşma ve  para kazanma fırsatları yaratıyor.