Taçder, Kardemir Çelik Fabrikasını Gezdi

Taçder, Kardemir Çelik Fabrikasını Gezdi

Teknik Alanda Çalışanlar Derneği (TAÇDER), Karabük’te Kardemir Demir Çelik Fabrikasını gezerek incelemelerde bulundu.
TAÇDER, Karabük’te faaliyetlerini sürdüren demir çelik fabrikasına teknik bir gezi düzenledi. 33 kişiden oluşan heyet, fabrika sahasında inceleme ve gözlemde bulundu. Fabrika, iş güvenliği uzmanı Barış Ülkü tarafından genel bilgi verilerek gezdirildi.
TAÇDER Başkanı Zafer Utan, 1937 tarihinde kurulan Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın 1995 yılında özelleştirilerek Kardemir adını aldığını belirterek, “Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası ve uzun mamulde cevhere dayalı üretim yapan tek kuruluş olup, 2 milyon ton/yıl düzeyindeki ham çelik üretim kapasitesi ile uluslararası kalite standartlarında pik, blum, kütük, nervürlü inşaat çeliği, profil, köşebent, maden direği, her türlü ray, kok ve kok yan ürünleri üreten Kardemir, inşaat, madencilik, ulaştırma ve sanayi sektörüne temel girdi sağlamaktadır” dedi.
Ayrıca ülkenin yüksek hızlı tren rayının üretildiği tek tesis olan Kardemir Demir Çelik fabrikasının yeni yatırımlarla kısa zaman içinde çelik üretim fabrikasının da devreye girmesiyle üretim kapasitesini 3 milyon tona çıkaracağını anlatan Utan, “Kok fabrikasından başlayan gezi, sırasıyla taş kömüründen kok kömürünün yapıldığı ünite, sonrasında yüksek fırında ergitilen cevherin yapısının izlenmesiyle devam etti. Daha sonra 1600 derecedeki demirin çelikleştirilmesi işlemleri kontrol odasından gözlendi. Son olarak ta demir kütüklerinden nervürlü inşaat demirlerinin yapımının gerçekleştiği tesis gezildi ve Elektro mıknatıslarla üretilen nervürlü demirlerin nasıl depolandığı fiili uygulamayla gözlenmiş oldu” diye konuştu.
TAÇDER Başkanı Zafer Utan, şöyle konuştu: “İnşaat, makine ve elektrik mühendisi ile tekniker ve teknisyenlerden oluşan gezi heyeti için güzel bir gezi oldu ve ülkemizin bu tip ağır sanayi tesislerine ihtiyacı bulunuyor. Kardemir tarafından yapılacak yeni yatırımların bölgenin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Önümüzdeki zaman diliminde dernek olarak yurt içi ve yurt dışı teknik turistik gezilerimize devam edeceğiz”