Tahkim Kurulu'ndan Caner Erkin kararı

Tahkim Kurulu'ndan Caner Erkin kararı

Tahkim Kurulu, PFDK'nın Beşiktaşlı futbolcu Caner Erkin'e verdiği 6 maç men cezasını onadı.

TFF'de yer alan açıklama şöyle:

"Futbolcu Caner Erkin'in, müsabaka hakemine yönelik sportmenliğe aykırı hareketleri nedeniyle FDT'nin 36/1-a ve 35/4. maddeleri uyarınca takdiren ve teşdiden 2 resmi müsabakadan men ve 26.000 TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oyçokluğu ile,

- Futbolcu Caner Erkin'in, müsabaka hakemine yönelik hakareti nedeniyle FDT'nin 41/1-a ve 35/4. maddeleri uyarınca takdiren ve teşdiden 4 resmi müsabakadan men ve 17.500 TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oyçokluğu ile,

- Erteleme talebinin reddine, oybirliği ile karar verilmiştir."

Süper Lig'in 9. haftasında Beşiktaş ile Medipol Başakşehir arasında oynanan karşılaşmada hakem Mete Kalkavan'a yönelik "sportmenliğe aykırı hareketleri" nedeniyle Caner Erkin'e 2 maç, aynı müsabakada "hakeme yönelik hakareti" nedeniyle 4 maç men cezası verilmişti.

HANGİ MAÇLARDA OYNAYAMAYACAK?
Caner Erkin, Beşiktaş'ın Süper Lig'de oynayacağı Göztepe, Akhisarspor, Yeni Malatyaspor, Galatasaray ve Kayserispor maçlarının yanı sıra Türkiye Kupası'ndaki Manisaspor mücadelesinde de forma giyemeyecek.

FİKRET ORMAN"Caner Erkin bilinen bir oyuncu, düzgün bir çocuk. Sahada bazen agresif olabiliyor, Başakşehir maçında da öyle oldu. Buranın Beşiktaş olduğunu ve bu tarz hareketleri tasvip etmediğimizi söyledim. Caner de hırsına yenik düştüğünü belirterek herkesten özür diledi. Bunu alıp da futbolcumuzla alakalı bir cezayı abartarak vermenin yanlış karar olduğunu düşünüyorum. Milli Takım'a da davet etmeyin o zaman!"

10 MADDEDE CANER ERKİN KRİZİ!
Caner Erkin, PFDK'dan 6 maçlık cezaya çarptırıldı. Bu tarihi ceza nasıl alındı, Beşiktaş ve TFF'de neler yaşandı? Gazete Habertürk'ten Atilla Türker, Caner Erkin krizini 10 maddede yazdı!

1 - Karşılaşma sonrası Caner’in durumunu değerlendiren Beşiktaş kurmay heyeti “Caner çok çirkin hareketler yaptı. Gerekli cezayı vermeliyiz. Ama hemen verirsek Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun önünü açmış oluruz. Biraz bekleyelim” dedi.

2 - Beşiktaş kurmayları böylesine düşünce içindeyken, kimsenin tahmin edemeyeceği bir olay gerçekleşti. Caner kendi başına karar vererek sosyal medyada özür mektubu yayınladı. Beşiktaş kurmay heyeti küplere bindi, “Eyvah şimdi yandık” dendi.

3 - Bir nevi suçunu kabul ettiğini gösteren bu özürden 2 saat sonra Caner, TFF Disiplin Kurulu’na gönderildi.

TFF: MARKA DEĞERİ KORUNMALI
4 - Ancak Caner’in küfürleri ve hareketleri raporlarda yoktu. Üstelik Caner’in eylemleri “hakemlerin görüş alanı” içindeydi. Bu durumlarda görüntülere dayanarak hiçbir futbolcuya bugüne kadar en ufak bir ceza verilmemişti. Türk futbol tarihinde böyle bir örnek yoktu.

5 - Cinsel organını tuttuğu için Meireles’e, boğaz kesme hareketi için Emre Belözoğlu’na, dilini gösterdiği için Van Persie’ye verilen cezalarda durum değişikti. Görüntülere dayanarak çeşitli cezalar verilmişti ama “Hepsi de hakemlerin görüş alanı dışındaydı” şeklinde değerlendirilmişti.

6 - Caner’in el-kol hareketleri ve ağır küfürleri TFF bünyesinde büyük üzüntü ve rahatsızlık yarattı. “Ülke futbolu için marka değerini daha iyi korumalıyız. Caner’in bile özür dilediği süreçte biz de üzerimize düşeni yapmalıyız” görüşüne varıldı.

EMRE'DEKİ FARKLILIK IRKÇILIKTI
7 - Caner’in dosyası hakeme hakaret ve sportmenliğe aykırı hareket kapsamındaydı. Küfürler için mevzuatta ‘dudak okuma’ yöntemi yoktu. Bugüne kadar sadece Emre Belözoğlu’na dudak okumadan ceza verilmişti. Onda da ‘ırkçılık’ iddiası vardı.

FIFA, ırkçılık ve şike iddialarında dudak okumayı değerlendirmeye alıyor. Emre de yayıncı kuruluşa bağlanıp özür dilediği için PFDK’ya gönderilmişti. O günlerde üyeler, ekrandan Emre’nin dudaklarını okumaya çalıştılar. Aralarında bölündüler. Karar 4’e 3 çıktı. Emre’ye hakaretten 2 maç ceza verildi.

KAMU VİCDANINI RAHATLATMAK
8 - Disiplin Kurulu, önce Caner’in hakemin arkasından yaptığı hareketler için oybirliğiyle 2 maç ceza kesti. Ağırlıklı olarak Beşiktaşlı isimlerden oluşan kurul, kamu vicdanını rahatlatmak adına diğer eylemi için tarihi bir ceza vermekten kaçınmadı. Hakeme hakaretten de 4 maç verildi.

9 - Bu süreçte dudak okuma yöntemindeki kriz şöyle aşıldı. Caner’in gol sonrası yaptığı sevinç hareketi de “hakeme hakaret” kapsamına dahil edildi. Bu ceza verilirken üyeler arasında bölünme oldu. Karar oy çokluğuyla çıktı. Bazı üyeler “Bu ceza mevzuata aykırı” şeklinde karara şerh koydu.

MAICON ÖRNEĞİ VAR
10 - Caner’in gol sevincindeki hareketi en fazla sportmenliğe aykırı davranış dahilindeydi. Karşılığı da 1 maç idi. Ancak hem vicdanları rahatlatmak, hem de tarihi süreci başlatmak adına eğrisi doğrusuna denk getirildi. Uymayan madde uyduruldu. Caner’in dudaklarını okuyan üyeler, gerekli cezayı vermek için kol hareketini sebep gösterdi.

BU VAKA, TALİMAT DEĞİŞİKLİĞİNE YOL AÇTI: VE GÖRÜNTÜLERCEN CEZA DÖNEMİ BAŞLADI
TFF, Caner Erkin’in Başakşehir maçında hakem Mete Kalkavan’a yönelik küfürlerinin ekranlara yansımasına rağmen, raporlarda yer almaması üzerine futbol disiplin talimatında değişikliğe gitti. Buna göre mücadele sonrası yayıncı kuruluş görüntülerindeki ihlaller de disiplin suçuna delil sayılabilecek.

‘Madde 75-Deliller’ maddesinin 2. paragrafına “Sözlü olarak gerçekleştirilen disiplin ihlallerinde, resmi yayıncı kuruluş görüntüleri, izleyen kişiler tarafından ihlal olarak algılanacak tarzda söz için de delil olarak kabul edilebilir” bölümü eklendi. Aynı maddenin 4. bölümünde “Disiplin Kurulu üyeleri, delillerin takdirinde vicdani kanaatlerine göre karar verirler” ifadesi yer alıyor.