Tarımsal Çevre Sorunları Toplantısı Yapıldı

Tarımsal Çevre Sorunları Toplantısı Yapıldı

Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programının (ÇATAK) Genel Tanıtımı, Bilgilendirme ve Değerlendirme toplantısı yapıldı
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Karakavak hizmet binamızda yapılan toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Şube Müdürü Selahattin Günci, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof.Dr. Alper Durak ve Prof. Dr. Ergün Doğan projelerin yürütüldüğü ilçe müdürleri ve teknik personeli ile İl Müdürlüğü Proje sorumlularının katılımıyla 1. dönem değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan İl Müdürü Ali Selvi, "ÇATAK projesinin amacı toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programını tercih eden üreticilerin desteklenmesidir. Ayrıca Dünya nüfusunun hızla arttığı, bununla birlikte tarımsal üretimin yoğun yapıldığı alanlarda kullanılan kimyasal gübre ve ilaçların kullanımının yoğunlaştığı, güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmak için hep birlikte tarımsal üretimde çevre dostu tarım tekniklerini geliştirilmemiz gerekiyor. Doğal kaynakları koruyan, çevreye en az zarar verecek üretim modellerinin desteklenmesi programı olan ÇATAK projesinin ilimizde de uygulanması ve geliştirilmesi için 2014 yılında başlayan ÇATAK projesinin üreticilerimize hayırlı olmasını dilerim" dedi.
İl Konu Sorumlusu Badin Kılıç tarafından ÇATAK Projesinin tanıtımı ve şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında sunum yapıldı. Başvuru yapan üreticilerin arazide yapacakları uygulamalar hakkında teknik elemanların karşılaşabileceği sorunların çözümü hakkında Prof.Dr. Alper Durak ve Prof. Dr. Ergün Doğan değerlendirmelerde bulundu.
2013 yılında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Bakanlığa teklifi ile 2014 yılı ÇATAK programına Malatya’nın da dahil edildiği bildirildi. 2014 yılında Bakanlık tarafından Malatya’ya tahsis edilen alan 5 bin dekar olduğu ifade edildi. Çevre problemi belirlenen ve program kapsamına alınan alanlarda üç farklı kategoride belirlenen öncelikli tarımsal çevre sorunları ile mücadele edildiği vurgulandı.