Tekirdağ Afad’dan Yıldırım Düşmesine Karşı Uyarı

Tekirdağ Afad’dan Yıldırım Düşmesine Karşı Uyarı

Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Tekirdağ’da bir evin çatısına yıldırım düşmesi sonrasında yıldırıma karşı vatandaşları bilgilendirmek için alınabilecek önlemleri açıkladı.
Yıldırım oluşmasında meteorolojik şartların yanı sıra yer yüzeyinin durumunun da önemli olduğu belirtilerek yüksek binalar, ağaçlar ve metalik alanlar gibi iyonlaştırıcı malzemelerin yıldırım oluşumu için uygun koşulları sağladığı belirtildi.
Yüksek binalarda paratoner kullanılmasının şart olduğunun altını çizen Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Erol , “ Yıldırımın düşme olasılığının olduğu fırtınalı ve yağışlı havalarda elektrikli eşyalar fişlerinden çekilmeli ve mümkün olduğunca kullanmamalı, acil durumlar dışında telefon kullanılmamalı, pencere ve kapılar kapalı tutulmalı, kapatılamayan kapı ve pencerelerden, soba, ocak ve şöminelerden, radyatörlerden, metal borulardan, lavabo ve küvetten uzak durulması gerektiğini belirtti.
Yıldırım riski olan havalarda ağaçlar, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Erol, şemsiye gibi sivri metal içeren eşyalar kullanılmaması gerektiğini ve açık arazilerde çömelerek durulması gerektiğini belirtti.