Tekstile Ruble Ayarı Tuttu

Tekstile Ruble Ayarı Tuttu

Rublenin dolar karşısında değer kaybı, yapılan doğru hamleler sayesinde hem Türk tekstil üreticileri, hem de Rus pazarındaki hazır tekstil alıcılarının lehine sonuçlandı.
Dosso Dossi Fashion Show kapsamında 120 Türk tekstil markasının ürünlerini Rusya ağırlıklı olmak üzere 30 ülkeye pazarlayan Hikmet Eraslan, “Biz, minimum 15 bin dolar alım limitini kaldırdık, Türk üreticiler de ürün başına bir dolar indirim yaptı. Tedirginliği ortadan kalkan Rus alıcılar daha fazla katılım gerçekleştirdikleri gibi, adet bazlı alımlarında da önemli artış sağladılar, Kazanan hem Türk tekstili, hem de Ruslar oldu” dedi.
Ruble karşısında büyük tedirginlik yaşayan tekstil ve turizm başta olmak üzere çok sayıda sektöre örnek olduklarını belirten Eraslan, “Rusya ve Ukrayna’dan Antalya’ya gelen tekstil alıcıları için limitleri kaldırdık. Bu indirim Rus ve Ukraynalı tekstil alıcılarını psikolojik olarak rahatlattı. Cesur davranarak uyguladığımız bu model Türkiye’ye örnek olmalı. Şimdi cesur davranıp taşın altına elimizi koyarsak Ruslar bunu unutmaz” dedi.
Hazır giyim sektörü başta olmak üzere Türk tekstil ürünlerini 30 ayrı ülkeden 200 ayrı şehirden gelen alıcılara pazarlayan Dosso Dossi Fashion Show, Ruble’nin aşırı değer kaybından kaynaklanan tedirginliği “limitleri kaldırarak” aştı. 8-13 Ocak tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen şov kapsamında Türk tekstil ürünlerini ağırlıklı olarak Ruslar’ın oluşturduğu bir kitleye pazarlayan Dosso Dossi, yapılan doğru hamlelerle hem Türk tekstil üreticileri, hem de Rus tekstil alıcılarını rahatlattı. Bir haftalık organizasyon sonunda geçtiğimiz yıl Ocak ayına göre yüzde 40 oranında daha fazla ürün satılırken hem üreticiler, hem de alıcılar mutlu bir şekilde Antalya’dan ayrıldı.
Gelişen kriz karşısında stratejik bir kararla “cesur” davrandıklarını belirten Dosso Dossi Fashion Show Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, 19. kez düzenledikleri şova korkulanın aksine daha fazla Rus alıcı geldiğini söyledi. Etkinlik öncesi yaptıkları duyurularla kendilerinin 15 bin dolar minimum alım garantisini kaldırdıklarını, üreticilerin de ürün bazında bir dolar indirim yaptıklarını duyurduklarını belirten Ersalan, “Bu durum Rusya ve Ukrayna’daki alıcılarda psikolojik bir rahatlama yarattı. Misafir sayısında düşüş beklerken, yüzde 10’luk bir artış gerçekleşti. Alım baskısı yaşamayan Ruslar’ın adet bazında daha fazla ürün aldıklarını gördük. Neredeyse her biri bizzat teşekkür ederek bu desteğin ticari hayatlarını kurtardığını söyledi. Aynı tepkileri Rus pazarıyla çok da ayrı olmayan Ukraynalılar’dan da aldık” dedi.
TÜRK TEKSTİLCİLER DE KAZANDI
Cesur davranarak muhtemel olumsuz sonuçları lehlerine çevirdiklerini söyleyen Hikmet Eraslan, Türk tekstil markalarının da Antalya’dan mutlu ayrıldıklarını belirtti. Bir hafta boyunca ağırladıkları, yarısından fazlasını Rus ve Ukraynalılar’ın oluşturduğu tekstil alıcılarının üreticileri de mutlu ettiğini söyleyen Eraslan, “Ürün bazlı bir dolarlık indirim yapan Türk tekstil markaları da durumdan çok memnun kaldı. Ruble’den dolayı herkes çok tedirgindi. Yıl içindeki devam edecek siparişlerle neredeyse bir milyon adet Türk tekstil ürününün bağlantıları yapıldı. Bu durumdan Ruslar kadar Türk tekstilciler de kazandı. Sezon öncesi tekstil istihdamına da büyük bir katkı oldu” dedi.
RUSLAR BUNU UNUTMAZ
Uzun yıllar Rusya coğrafyası ile ticaret yaptıklarını ve ekonomik bir krizin içinde yer alan Ruslar’ın kendilerine yapılan iyilikleri asla unutmadıklarını söyleyen Hikmet Eraslan, şöyle devam etti:
“Cesur davranarak tedirgin olan Rusları rahatlattık. Şimdi cesur davranıp taşın altına elimizi koyarsak Ruslar bunu unutmaz. Biz bunu yaptık ve herkes mutlu oldu. Uyguladığımız bu model Türkiye’deki Rusya pazarı ile iş yapan sektörlere örnek olmalı. Başta turizmciler olmak üzere diğer sektörler de bu dönemde üzerlerine düşeni yapsınlar. Karlarından bu yıl fedakarlık yapsınlar. Etkinliğimize katılımında, beklenenin aksine düşüş yerine artış oldu. Bu durumu gören özellikle turizmciler neler yaptığımız konusunda bilgi almak üzere bizimle temas sağlıyor. Antalya’da 2015 yazına dair yaşanan karamsarlıkları bu şekilde aşmak mümkün".