Telefonların maliyet fiyatları görenleri şok etti

Telefonların maliyet fiyatları görenleri şok etti

Binlerce liraya satılan cep telefonlarını maliyetleri tüketiciyi imrendirip, birazda sinirlendiriyor. IHS şirketinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de 2 bin 699 TL'ye satılan bir iPhone 6 modeli yaklaşık 250 dolara (700 lira) mal oluyor.

BAKAN VERGİ DEDİ SATIŞLAR PATLADI

Türkiye'deki yerli telefon üretimini teşvik etmek için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ek vergi getirileceğini açıklaması temmuz ayında cep telefonu satışlarını arttırdı. Geçtiğimiz yıl 13 milyon cep telefonu satışı gerçekleşen Türkiye'de bu yıl kredi kartına yapılan taksit yasaklarından ve artan kurdan dolayı 12 milyona düşmesi bekleniyordu. Başka bir deyişle 2015 yılında ayda ortalama 1 milyon cep telefonu satılıyordu. Sektör yetkilileriden aldığımız bilgilere göre bu yılın ilk yarısında ayda ortalama 1 milyon adet satılan cep telefonları, Bakan Zeybekci'nin açıklamasından sonra yüzde 10 arttı ve 1.1 milyon adede çıktı.

DAKİKADA 25 TELEFON


Bu rakamla beraber Türkiye'de günde 36.6 bin, dakikada ise 25 adet cep telefonu satışı gerçekleşti. Söz konusu artışın faturası ise bir ayda yaklaşık 175 milyon lira oldu. Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye'deki tüketiciler, ayda ortalama 1.2 milyar lirasını cep telefonlarına harcıyorladı. Ek vergi geleceği yönündeki söyletilerden sonra ise bu rakam 1 milyar 375 milyon civarına kadar çıktı. Cep telefonu başına ödenen ortalama ücret ise 1250 lira olarak gerçekleşti.

EK VERGİNİN SEBEBİ

Sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, konu hakkında soruşturma yayınladıklarını ve dünyadaki cep telefonu üreticilerini savunma yapmak üzere dinlediklerini ifade etti. Bakan Zeybekci firmalara, "Bunu niye Türkiye'de üretmiyorsunuz' dedik. Bunun katma değerinin, işçiliğinin, teknolojisinin, Türkiye'de üretilsin diyoruz biz. Kendimiz bir cep telefonu markası çıkaralım anlamında söylemiyorum. iPhone ya da başka markalar adı her neyse getirsinler Türkiye'de üretsinler istiyoruz. Teknolojinin montajdan da başlayarak bir şekilde yavaş yavaş Türkiye'de bir tortu bırakacak şekildi bu teknolojinin Türkiye'ye gelmesini istiyorum" dedi.

TÜRKİYE'DE iPHONE ÜRETİLİR Mİ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ek vergiyi iPhone ve diğer büyük markaları Türkiye'de üretime çekmek için koyacaklarını açıklamasının ardından 'Acaba devler gelir mi' sorusunu da gündeme getirdi. Bugün dünyadaki toplam cep telefonlarının büyük bir kısmı Çin'de üretiliyor. Bunun sebebi ise Çin'deki düşük işçilik ücreti ve üretim tesislerinin dünyadaki tüm talebi karşılaması.

CEP TELEFONLARININ MALİYETİ

IHS şirketinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de 2 bin 699 TL'ye satılan bir iPhone 6 modeli yaklaşık 250 dolara (700 lira) mal oluyor. Bu ücretin içindeki işçilik ücreti ise yaklaşık 4.5 dolar (12.5 lira) olarak paylaşılıyor. 2 bin 499 liralık satış fiyatına sahip olan Samsung Galaxy S6'nın maliyeti ise 240 dolar (670 lira). Bu maliyet içindeki işçilik ücreti ise 4 dolar (11 lira) civarında olduğu belirtiliyor. Çin'in telefon başına montaj fiyatında bu kadar düşük seviyeyi yakalamasının sebebi ise üretim tesislerinin fazla olması. 2015 yılı itibariyle Çin'de yaklaşık 450 adet üretim tesisi bulunuyor. Üretim tesislerinde ise 733 binden fazla çalışan bulunuyor. Türkiye'de ise şu anda sadece 1 cep telefonu üretim tesisi yer alıyor ve burada çalışanlarınların sayısı 20 kişiyi geçmiyor. Türkiye'deki cep telefonu üretimi yapan markalara teşvik verilmediğini göz önünde bulunduracak olursak yabancı teknoloji devlerin Türkiye'ye gelmesi kısa vadede mümkün görünmüyor.