TMMOB'dan direnen işçilere destek!

TMMOB'dan direnen işçilere destek!

Türk Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Ortak Toplantı Salonu’nda gerçekleştiren basın toplantısında TMMOB adına yapılan açıklamayı ise TMMOB Bursa İKK Sekreteri Remzi Çınar okudu.

Su ve Gıda yardımı olmak üzere, Bursa kamuoyunu direnen metal işçileri ile dayanışmaya çağıran TMMOB Bursa İKK Sekreteri Remzi Çınar, “İşçilerin talepleri karşılanarak, çalışma barışının tesis edilmesi ve üretimin yeniden başlatılması önemdedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sorumluluk almalı, sorunun çözümünü sağlamak üzere, ülke ve çalışan menfaatlerini de dikkate alan bir tutum içinde olmalıdır” dedi. Metal sektöründe, yaklaşık 100 bin işçisinin Türk-İş‘e bağlı Türk-Metal sendikasına karşı hak mücadelesi verdiğine dikkat çeken Remzi Çınar işçilerin tüm uyarılarına karşı duyarsız kalınması sonucunda, binlerce işçi üyesi oldukları Türk Metal sendikasından istifa ettiklerini anımsattı.

14 Mayıs tarihinden itibaren Renault fabrikasında başlayan, iş bırakma eyleminin MESS üyesi Tofaş, Mako, Ototrim gibi diğer işyerlerine de dalga dalga yayıldığını vurgulayan Remzi Çınar metal işçilerinin direnişinin dünya çapında yankı bulduğunu dile getirdi.

MESS ve işverenlerin, işçilerin direnişini kırmak için, işçilerin üzerinde baskı ve tehdit yöntemine başvurduklarını bildiren Remzi Çınar “MESS işçi direnişine ‘yasa dışı’ nitelemesi yaparak, güvenlik güçlerinden müdahale talep ediyor, bir anlamda “sopa” göstererek direnişi kırmaya çalışıyor. MESS ve İşveren tutumu, sürece ilişkin kaygıları arttırmakta, çalışma barışını yeniden tesis edilemeyecek noktaya doğru götürmektedir” diye konuştu. Metal işçilerinin yürüttüğü bu direnişin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa ve yasalarına uygun olduğunu bildiren Çınar sözlerini şöyle sürdürdü: “ILO sözleşmelerine göre barışçıl işyeri eylemleri hukukidir. İşçilerin haklı talepleri yerine getirilmeli, herhangi bir kaos ortamına girilmeden, üretime yeniden başlanmalıdır. İşçilere yapılan baskı, tehdit, şantaj ve saldırılar sonlandırılmalı, çalışma barışı tesis edilmelidir. Aksi halde, yaşanacak olumsuzluklardan dolayı MESS, İşverenlerin ve T. Metal Sendikası sorumlu tutulacağı bilinmelidir.”