“toplum Üzerindeki Engellilik Algısı” Konferansı

“toplum Üzerindeki Engellilik Algısı” Konferansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu tarafından, “Engelli Öğrenci Hakları ve Toplum Üzerindeki Engellilik Algısı” konulu konferans düzenlendi.
Davetli konuşmacı Görme Engelliler Teknoloji Eğitim Merkezi (GETEM) Direktörü Yrd. Doç. Dr. Engin Yılmaz’ın verdiği konferans; OMÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas, akademik personel ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Topluluğun Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Büyükgöze Kavas yaptı. Topluluğun kuruluş amacından söz eden Kavas, “Temel olarak engellilerin, yaşlıların ve kimsesiz çocukların tekrar rehabilitasyonunu sağlamak, bununla birlikte yaşam koçu dediğimiz bir programı faaliyete geçirmek, engel gruplarının becerileri ve gereksinimleri konusunda eğitim vermek ve bununla birlikte hedef kitlemizin talepleri doğrultusunda çeşitli hobi faaliyetleri, seminerler ve bilgilendirici toplantılar düzenlemek ana hedefimizdir” diye konuştu.
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram ise konferansın Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu’nun hayata geçirdiği ilk faaliyeti olduğunun altını çizerek, “Bu topluluğun kuruluş aşamasına yakından tanık olan bir kişi olarak üniversitemizin bu tarz faaliyetlerde bulunan toplulukları sonuna kadar desteklediğini söylemek isterim” dedi.
“SİZCE BİR KÖR NEYİ YAPAMAZ?”
Konuşmaların ardından konferansa geçildi. Ahmet Yılmaz konuşmasına katılımcılara yönelttiği şu çarpıcı soru ile başladı. “Sizce bir kör neyi yapamaz ve sınıfınıza bir engelli geldiğinde en çok hangi konuda zorlanacağınızı düşünürsünüz?” Gelen cevapları tek tek yorumlayan Yılmaz, engelliler konusunda oluşmuş önyargıların anlamsızlığını gözler önüne serdi.
15-18 Ekim tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri Beyaz Baston ve Erişebilirlik Festivali’nden de bahseden Yılmaz özellikle engelliler için “erişebilirlik” kavramının önemine değindi. “Erişebilirlik; bir şeyin kişilerin farklılıklarına da yanıt verecek biçimde tasarlanması olarak nitelenebilir” diyen Yılmaz, “Erişebilirlik herkesle aynı anda, aynı hizmetlerden, eşit biçimde yararlanınca bir anlam kazanır” diye konuştu.
ENGELLİLERİN BAZI TEMEL HAKLARI
Engellilerin bazı temel haklara sahip olduğundan bahseden Yılmaz, “Bunların en başta gelenleri; bireysel farklılıklara saygı, tecrit ve izolasyona karşı çıkma, ayrımcılıkla mücadele ve belki de en önemlisi insana insan olduğu için değer vermek, yalnızca, ‘yarın ben de böyle bir duruma düşersem’ diye özel davranmamaktır” dedi.
Konuşmasında eğitim fakültesi öğrencilerine de seslenen Yılmaz, ileriki yaşamlarında öğretmenlik yaparken karşılaşacakları engelli öğrencilere pozitif ayrımcılık yapmamalarını istedi. Yılmaz, “Engelli öğrencilerinizin farklılığından yararlanın ama bunu diğer öğrencilerden onları ayırmadan yapın. Okulda engelli öğrencileri diğer arkadaşlarıyla çalışabileceği ortak projelerin içine sokun. Onları korumak ya da zarar görmemeleri adına arkadaşlarından tecrit etmeyin. Engelli kişi dokunursanız kırılacak bir vazo değildir” ifadelerini kullandı.
Konferans, öğrencilerden gelen soruların cevaplanması ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan’ın Yrd. Doç. Dr. Engin Yılmaz’a teşekkür plaketi sunmasıyla sona erdi.