Trakya’da Tarhana Zamanı

Trakya’da Tarhana Zamanı

Trakya’da sonbahar mevsiminin yaklaşması birlikte, Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesindeki evlerde tarhana hazırlıkları başladı.
Kışın en sevilen çorbalarından olan tarhananın hazırlıkları ilçe merkezi ve köylerdeki evlerde yapımı sürerken, tarhana hazırlığı yapan Ayşe Erdem, kışın soğuk günlerinde pişirilen enfes tarhananın tadına doyum olmadığını belirterek, "Tarhana Trakya’mızda değil yurdun bir çok yöresinde değişik tat ve lezzetlerde yapılarak kış sofralarının vazgeçilmez çorbaları arasında en başta yer alır. Hazırladığımız tarhanayı bütün kış tükettiğimiz gibi, şehirlerde tarhana yapamayan sevdiklerimize de hediye ediyoruz" dedi.
Erdem, "Un, yoğurt, etli kırmızı biber, domates ile az miktarda lezzetlendirmek için soğan katılarak hazırlanan hamur lezzetlenmesi için 1-2 gece bekletilir. Sonrasında da hamuru önce büyük büyük parçalar, daha sonra da ellerimizin yardımıyla daha küçük parçalara bölerek fazla güneş görmeden kurutup sonrasında elekten geçirerek kışa hazır hale getiriyoruz" ifadelerini kaydetti.
Erdem, tarhananın yapımı sırasında evdeki küçük-büyük tüm bireyler ile komşuların da emeklerinin geçtiğini kaydetti.