Tüm gözler Washington'da!

Tüm gözler Washington'da!

ABD için tarihi gün. Ülkenin 45'inci başkanı Donald Trump, bugün başkent Washington'da yemin ediyor. Tüm dünya, 200 milyon dolara mal olacak görkemli yemin töreni için gözünü Washington'a dikti.
Ailesiyle birlikte dün akşam başkente gelen Trump'ın ilk durağı Arlington Mezarlığı oldu. Trump'a binlerce Amerikan askeri ve eski başkanlardan John Fitzgerald Kennedy'nin yattığı mezarlıkta yardımcısı Mike Pence eşlik etti. Lincoln Anıtı’ın basamaklarında kalabalığa hitap eden yeni başkan, birlik mesajı ve değişim sözü verdi.

WASHINGTON'DA ÇATIŞMA 

Yemin töreni için yüzbinlerce kişi başkent Washington'a akın etti. Bu yıl, Washington'a gelenlerin çoğu protestocu.
Protestolar dün akşamdan başladı, LGBT aktivistleri Başkan Yardımcısı Mike Pence'in kaldığı yerin önünde toplandı. Muhafazakar bir siyasetçi olan Pence, dile getirdiği görüşler ve Indiana Valisi olduğu dönemde desteklediği yasalar nedeniyle LGBT'lere ayrımcılık yapmakla eleştiriliyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, akşam saatlerinde Trump taraftarları ve karşıtlarının çatıştığını bildiriyor. Polis, çatışmayı ayırmak için biber gazı kullandı ve bazı göstericiler gözaltına alındı.
Protestoların yemin töreni etkinliklerinin dinamiğini değiştirmesi mümkün.


ÜNLÜ İSİMLER KÜRSÜYE ÇIKTI 

New York'ta ise, Trump International Hotel'in önünde toplanan kalabalık, 'Benim başkanım değil' pankartları taşıdı, aynı şekilde sloganlar attı. Kürsüye çıkan Hollywood ünlüleri ise, yeni başkanı yerden yere vurdu. Alkışlarla kesilen konuşmaları yapanlar arasında Robert De Niro, Julianne Moore, Alec Baldwin, Marisa Tomei, Mark Ruffalo, Michael Moore, Cher ve Sally Field gibi isimler vardı.
Ülke dışında ise Filipinler'in başkenti Manila'da Trump karşıtları ABD bayraklarını yaktı.
Yemin töreni için Washington'a gelmesi beklenen insan sayısı 900 bin. Bu rakam, Barack Obama’nın ilk dönem başkanlığı için 2009’da düzenlenen törene katılanların yarısı kadar.

İLK DURAK KİLİSE OLACAK 

Trump Cuma Sabahı Blair House’dan ayrılarak St. John’s Kilisesine giderek ayine katılacak.
Ardından eşi Melania ile birlikte görevi devralacağı Başkan Barack Obama ve eşi Michell Obama ile birlikte sabah çayı içecek. Daha sonra Trump ve Obama eşleriyle birlikte yemin töreninin yapılacağı Kongre binasına gidecekler.
Trump Türkiye saatiyle 12’de Kongre binasının önünde kurulan platformda Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın huzurunda yemin edecek. Yemin töreninin ardından da Trump bir konuşma yapacak.

Trump daha sonra yardımcısı Pence ile birlikte Pensilvanya caddesinde 2.4 kmlik bir yolculuğa çıkacak. Bu sırada cadde kenarında destekçileri ve protestocuların olması bekleniyor. Trump ve Pence’in bu yolun bir bölümünü yürümesi bekleniyor.

CLINTONLAR DA KATILIYOR 

Trump’a karşı kaybeden Demokrat Hillary Clinton ve eşi eski Başkanlardan Bill Clinton’ın da katılması bekleniyor.
Eski Başkanlardan George Bush ve eşi Laura ile yine eski Başkanlardan Jimmy Carter da törene katılacak isimlerden bazıları.
Yeni başkanı protesto etmek için yemin törenine katılmayacağını açıklayan yaklaşık 30 Kongre üyesi bulunuyor.