Tüm yurtta eller Çanakkale Şehitleri için açıldı

Tüm yurtta eller Çanakkale Şehitleri için açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Çanakkale Şehitlerini Anma Programı kapsamında bu yıl bir ilke imza atıldı. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100’üncü yılı münasebetiyle 81 il ve 957 ilçenin merkez camilerinde sabah namazında aynı anda şehitlerin ruhu için eller duaya açıldı.
Proğram kapsamında camilerde Kur’an-ı Kerim'den ayetler okunarak tekbirler, tehliller ve salatü selamlarla birlikte Çanakkale şehitleri rahmet ve minnetle anıldı.
HERKESE ASKER TAYINI VE BUĞDAY ÇORBASI DAĞITILDI
Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı münasebetiyle sabah namazı ile başlayan Çanakkale Şehitlerini Anma Programı kapsamında namaz sonrası vatandaşlara, vatanını savunmak için zor şartlarda mücadele veren askerlerin yemeği olan asker tayını, buğday çorbası, şekersiz üzüm hoşafı ile tayın ekmeği ikram edilmesi ile devam etti.
İSTANBUL
İstanbul Eyüp Camii'nde sabah namazı sonrasında bazı vatandaşlar, "Onların siperinde kekse bizde olabilsek. O anı yaşayabilseydik. Onlar olmasaydı belki şuan burada olmazdık. Allah tüm ceddimizden razı olsun. Çok güzel bir duygu. Dün haberi duyunca sabah namazını ve şehitlerimiz için ikram dilen çorbayı kaçırmamak için saatimi kurdum. Elimden geldiği kadarıyla dua diyorum." ifadelerini kullanarak şehitleri rahmetle andıklarını dile getirirdiler.
TRABZON
İskenderpaşa Camii’nde sabah namazının ardından şehitler için kuran-ı kerim okunarak dua edilirken burada bir konuşma yapan Trabzon İl Müftüsü Keramettin Demir, Çanakkale savaşının sıradan bir savaş olmadığını belirtti.Demir, Çanakkale savaşının kolay kazanılmadığına dikkat çekip o gün yaşananları duygusal bir şekilde dile getirerek, “Çanakkale’de ecdadımızın savaş esnasında yedikleri yemekleri temsilen onların yediklerinden sizlere ikram etmek istiyoruz. İkramımız bir küçük tas çorba, birkaç zeytin ve birkaç dilim kuru ekmek olacak. Bu vatan bu şekilde kazanıldı. Çanakkale sıradan ber harp değildir” dedi.
BALIKESİR
Atatürk'ün hutbe okuduğu Balıkesir Zağnos Paşa Cami'nde sabah namazına katılan cemaate Çanakkale'de şehit olan askerlerin içtiği çorbadan ikram edildi.Sabah namazı sonrasında camide Çanakkale şehitleri için dualar okundu. Camiden çıkan cemaat, cami bahçesinde kendilerine ikram edilen çorbadan içti. Balıkesir İl Müftülüğü tarafından yaptırılan çorba dağıtımı vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.
ÇORUM
Sabah namaznda Ulu Cami’de düzenlenen programa Vali Ahmet Kara, İl Emniyet Müdürü Erkan Tarancı, İl Müftüsü Mehmet Aşık, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve vatandaşlar katıldı.Ayrıca programda İl Müftülüğü’nde okunan 3 bin 500 hatmin duası yapıldı. Ellerin semaya şehitler için kalktığı dua sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadağı gözlendi.
ELAZIĞ
Elazığ’daki anma programı kent merkezinde bulunan Yeni Camide yapıldı. Sabah namazı sonrasında İl Müftüsü Peyami Güngör bilgilendirme yaptı. Güngör,” Çanakkale savaşında 200 binin üzerinde bir çoğu genç, lise talebesi olan vatan evladı, bayrağımız için namusumuz için canlarını feda ettiler. Elazığ’da da şehitlerimiz için il merkezi ve ilçelerimizde 3 bin 500 hatim şerifi okutuldu. Bizde bugün bu camimizde hatmi şeriflerimizin duasını yapıyoruz” dedi.
TEKİRDAĞ
Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’ya bağlı Merkez Cami'de sabahın ilk saatlerinde sabah namazında Çanakkale Şehitleri için anma programı düzenlendi. Sabah namazının sünneti kılındıktan sonra başlanan programda ilk olarak Yasin-i şerif’in okundu. Sabah namazının farzı kılınması ile birlikte uzun tespihatla devam programın ardından dualar okundu.
EDİRNE
Edirne’de, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında, onlarca el semaya, şehitlerin aziz ruhu için Tarihi Selimiye Cami’nde duaya açıldı. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı münasebetiyle 81 il ve 957 ilçe olmak üzere tüm yurtta sabah namazında program düzenledi. Mimar Sinan'ın ‘ustalık eserim’ dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Selimiye Camii’nde, sabah namazında tüm Türkiye ile aynı anda şehitlerin ruhu için eller duaya açıldı.
NİĞDE
Niğde’de sabah namazında düzenlenen program ile 100. Yılında Çanakkale Şehitleri için dualar edildi. Kılınan sabah namazı ve edilen duaların ardından ise cemaate, Niğde Belediyesi tarafından çorba ikram edildi.Düzenlenen programda Niğde İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar konuşma yaparken, Kendirli Cami imamı Kazım Çelik, Yasin-i Şerif okudu. Kılınan sabah namazın ve edilen duaların ardından, cami çıkışı cemaate, Çanakkale’de vatanını savunmak için mücadele veren askerlerin yaşadıklarının hissedilmesi için çorba dağıtıldı.
HATAY
Hatay müftülüğü tarafından , Hatay'ın Merkez ilçesi Antakya ‘da Hatice Ana Cami'ninde düzenlenen Çanakkale Şehitlerini Anma Programı kapsamında sabah namazı sonra cemaate simit ve çorba dağıtıldı. Sabah namazı sonrası Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu hutbe okuyarak Çanakkale zaferi ve şehitlerin mücadelelerine vurgu yaptı.
GÜMÜŞHANE
Gümüşhane’de Çanakkale Zaferinin 100.yılı ve Şehitler Günü nedeniyle sabah namazının ardından düzenlenen programa yüzlerce vatandaş katıldı. Kemaliye Camiinde gerçekleştirilen programda sabah namazından önce Yasin-i Şerif okundu. Namazın ardından tekbir, tehlil, salat-ü selam, Kur’an-ı Kerim tilaveti, kaside ve ilahilerin okunduğu programda başta Çanakkale’de şehit olan 250 bin vatan evladı ve tüm şehitler için eller semaya kalktı, dualar edildi.
KAYSERİ
Kayseri’de de sabah namazında Hunat Camii’ni dolduran vatandaşlar, Çanakkale Şehitleri için dua etti. Ayrıca camiyi dolduran vatandaşlar, tekbirler, tehliller, salat-ü selamlar getirerek kasideler ile şehitlerin ruhlarını şad etti. Öte yandan Kayseri’de 5 binden fazla, Türkiye genelinde ise 250 binden fazla olduğu belirtilen hatmin duaları yapıldı. Cami çıkışında vatandaşlara, çorba, lokum, ekmek dağıtıldı.
KAHRAMANMARAŞ
Kahramanmaraş merkez Ulu Cami’de düzenlenen program, sabah namazının kılınmasının ardından hatim ve dualar edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı bugün Türkiye’de ilk defa sabah namazında aynı anda 81 il ve 957 ilçe olmak üzere tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da eller ‘Çanakkale Şehitleri’ semaya kaldırıldı.
KOCAELİ
İzmit ilçesinde bulunan tarihi Fevziye Camii’nde de dua programı düzenlendi. 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı münasebetiyle 81 il ve 957 ilçe ile aynı anda Fevziye Camii’nde düzenlenen programda, sabah namazında şehitlerin ruhu için dualar edildi. Gerçekleşen programda, Kuran’ı Kerim’den ayetlerin okunmasının ardından tekbirler, tehliller ve salat-ü selamlarla, şehitlerin ruhları şad edildi. Kılınan sabah namazın ve edilen duaların ardından, cami çıkışı cemaate, Çanakkale’de vatanını savunmak için mücadele veren askerlerin yaşadıklarının hissedilmesi için “asker tayını” dağıtıldı.
MANİSA
Manisa’nın Hatuniye Camii’nde sabah namazında şehitler için dua edildi. Sabah namazı sonrası Çanakke’de vatanı savumak için mücadele veren askerlerin yaşadıklarının hissedilmesi amacıyla vatandaşlara buğday çorbası dağıtıldı.
BALIKESİR
Balıkesir’in Edremit İlçesinde de Alemizade Cami’nde düzenlene anma programına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Sabah namazında Çanakkale şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Tekbirler ve Yasin okunmasından sonra vatandaşlara, Çanakkale Savaşı'nda askerlerin yediği çorba ikram edildi.
ORDU
Sabahın ilk saatlerinde Atik İbrahim Paşa Orta Camisi'ni dolduran Ordulular, sabah namazını kıldıktan sonra Kur'an-ı Kerim, tekbirler ve tevhidler okuyarak şehit olan askerler için dua etti. Sabah namazının ardından vaaz eden Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, 100 yıl önce Haçlı ordularıyla savaşan aziz askerlere ne kadar dua edilse az olduğunu söyledi.
TOKAT
Ali Paşa Camisi'ni dolduran Tokatlılar sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin okunmasının ardından tekbirler getirerek şehitlerin ruhlarını şad etti. İl Müftü Yardımcısı Ahmet Sarıtaş, namaz sonrasında cemaete yapmış olduğu konuşmasında Çanakkale harbinin Allah ile savaşanlar ile Allah için savaşanlar arasında geçen bir harp olduğunu söyledi.
AMASYA
Sultan II. Beyazıd Camisi’nde kılınan sabah namazı sonrası Kuran-ı Kerim okundu. Camiyi dolduran cemaate seslenen İl Müftü Yardımcısı Adem Ayrancı, “Bugün Çanakkale’de bir metrekareye dört tane şehidin düştüğü o tarihi hadisenin, o destanın yıldönümünü idrak etmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle bütün şehitlerimizi, gazilerimizi dualarla yad etmek için bir araya geldik” dedi. Çıkışta vatandaşlara simit dağıtıldı.