Türkiye'nin uydu sayısı 10'a çıkacak

Türkiye'nin uydu sayısı 10'a çıkacak

2019 yılından sonra uyduların tamamen Türkiye’de yapılacağını anlatan Prof.Dr. Gül, "Gözlem değil; haberleşme uydularından bahsediyorum. Bu uydular yeni yörüngelerde olacak. Böylelikle dünyanın sayılı uydu operatörleri arasına girmiş olacağız" dedi.

Uludağ Üniversitesi 5’inci Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nin davetlisi olarak Bursa’ya gelen Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof.Dr. Ensar Gül, Türkiye’nin uydu sistemlerini anlattı. Yapımı devam eden Türksat 5A ve 6A uyduları hakkında da bilgi veren Prof.Dr. Gül, "Şu anda toplam 4 haberleşme uydumuz var. Türkiye’nin yüzde 97’ye yakını uydu üzerinden televizyon izliyor. 5B uydumuz ise 50’nci derecede ve onu daha çok internet hizmetleri için kullanıyoruz" dedi.

Türkiye’nin doğu yörüngesindeki 31’inci derecede uydusu olmadığını ve buradaki yörünge hakkının kaybetmemek için başka bir şirketten kiralanan uydusu bulunduğunu ifade eden Prof.Dr. Ensar Gül, şöyle devam etti:

"5A uydusu şu anda ihale aşamasında. 2018’de bitmesi planlanıyor. 5A uydusunu 31’inci dereceye yerleştireceğiz. 5B uydusuyla ilgili şu anda ihale çalışmaları sürüyor. 5B uydusu da 42’nci dereceye gelecek. 5A ve 5B uydularını da yine yabancılar yapacak. Yerli firmalarla da işbirliği yapacaklar. Türkiye uydu konusunda belli bir yere geldi. Şu anda kendi uydumuzu geç de olsa yapabiliyoruz. Tabii gönül isterdi ki biz bunu 1960’lı yıllarda yapabilelim, ama olmamış. Zararın neresinden dönülürse kardır. Türksat’ta 5A, 5B, 6A tamamlanırsa haberleşme uydularımız 3 uydudan 6 uyduya çıkacak. Uydu sayımızı 2023 yılına kadar 10’a çıkaracağız. Haberleşme uydularının bahsediyorum, gözlem uydularından bahsetmiyorum. Bu uydular yeni yörüngelerde olacak. Böylelikle dünyanın sayılı uydu operatörleri arasına girmiş olacağız. 6A’dan sonraki uydularımızı Türkiye’de yapacağız. Türkiye’de bunu yapan insanlar varken uydularımızı yurtdışında yaptırmak gibi bir düşüncemiz yok."

'GPS VERİLERİ HABERLEŞME UYDUSUNDAN ALINACAK'

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, GPS sistemleri üzerinde de çalışma yaptıklarını hatırlattı. Prof.Dr. Gül, mevcut GPS sistemlerinin konumlama sistemindeki sinyalleri bozarak gönderdiğini Türksat’ın bu bozulmayı önlemek için çalışmalarını olduğunu söyledi. GPS uydularının kullanılmadan da konum tespit edilebileceğini ve bunu da haberleşme uyduları üzerinden yapılabileceğini kaydeden Prof.Dr. Gül sözlerine şöyle devam etti:

"GPS’le ilgili projelerimiz var. GPS, yani konumlama sistemi, sinyalleri bozarak gönderiyor. Onu düzeltmek için bir sistem geliştirdik. Yani bir referans istasyon havuz var. O referans istasyon havuzuna bizim uydularımız sinyal gönderiyor, oradan tekrar sinyaller yeryüzüne geliyor. Bizim istasyonu bulunduğu Ankara’ya gelen sinyal 10 santimin altında bir hassasiyete ulaşıyor. 500 kilometre öteye gidince yine 20 santimin altında bir hassasiyetle GPS düzeltmesi yapabiliyoruz. Yani konumlama sistemindeki bozulmaları çok aza indiriyoruz. Bir başka projemiz ise GPS uydularını kullanmadan sadece haberleşme uydularının kullanarak kendim milli konumlama sistemimizi geliştirilmek. Bu teorik olarak mümkün. Bazı pratikleri yaptık ve belirli sonuçları elde ettik. Bu proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor."

'HER ÜLKE YAPAMIYOR AMA BİZ YAPACAĞIZ'

Her ülkenin uydu yapamadığını vurgulayan Prof.Dr. Gül, Türkiye’nin 2019 yılında tamamen kendi uydusunu üreteceğini belirtti. Dünya liginde bir ülke olmak olmanın temel koşulunun uzay teknolojilerini geliştirmekte olduğunu söyleyen Prof.Dr. Gül, "Dünyada lider bir ülke olmak için uzay teknolojilerine yatırım yapmalıyız. Türkiye olarak dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek istiyorsak, uzay teknolojilerini geliştirmeliyiz Uzay teknolojilerini geliştirmek için de Türksat olarak elimizden gelen katkıyı yapıyoruz. Türksat 6A’yı yaptığımız zaman kendi uydusunu yapan ülkeler arasına gireceğiz. Şu anda 30 küsür ülkenin kendi uydusu var ama her ülke kendi uydusunu yapamıyor. Biz 2019 yılında kendi uydumuzu yaptığımızda dünya ekonomisinde de ilk 10’a girmiş olacağız. Şu anda fırlatma sistemleriyle ilgili eksiğimiz var. Fırlatma sistemleri Üzerine de Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın bir projesi var. Eğer kendi uydumuzu da yörünge sistemine koyarsak büyük bir başarı sağlamış olacağız."