Türkiye Nüfusunun Yüzde 70’i Maaşlı

Türkiye Nüfusunun Yüzde 70’i Maaşlı

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden, Türkiye’de nüfusun yüzde 70’inin maaş aldığını, ‘girişimcilik’ yönünde tablo değişmezse dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girilemeyeceğini söyledi.
TÜİK’in aylık işsizlik rakamlarının açıklandığı gün NTV ve CNBC-e televizyon kanallarında canlı yayında girişimciliğin geliştirilmesine yönelik görüşlerini paylaşan Özden, Türkiye’nin ‘Girişimcilik Ekosistemi’ni benimseyen bir modele geçmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de çalışan nüfusun çoğunluğu kamuda olmak üzere yüzde 48,3’lük bölümünün maaşlı olduğunu, yüzde 19,7’sinin emekli-dul-yetim maaşı aldığını hatırlatan Özden, “Nüfusunun yüzde 70’i maaş alan ekonomilerde sorunlar sürekli büyür. Türkiye bu yükü uzun süre taşıyamaz. Büyümenin ve gelişmenin sağlayıcısı girişimcilik oranının artmasına bağlıdır. Katma değeri yüksek üretim için kadın erkek ayrımı yapmadan girişimci sayımızı artırmak zorundayız” dedi.
Her yıl dünya genelinde girişimcilik endeksinin yayınlandığını ABD’nin 100 üzerinden 83 puanla ilk sırada yer aldığı listede Türkiye’nin ilk 20 arasına giremediğini hatırlatan Özden, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Girişimcilik artık dünyanın en değerli kaynağı arasında gösteriliyor. Birçok ülke kendi insanını girişimci yapabilme adına modeller uyguluyor, teşvikler veriyor. Hatta girişimcileri çekebilmek için silikon vadisi benzeri merkezler kuruyor. Türkiye’nin de bu yönde son yıllarda attığı önemli adımlar var. KOSGEB’in ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ ve finans destekleri takdir edilmeli. Son 4 yılda 250 bin kişiye girişimcilik eğitimi verilmiş. Ancak, eğitim alanların sadece 15 bini kendi işini kurma teşebbüsünde bulunmuş. Buradaki sıkıntıyı girişimcilik ekosistemiyle yani başarılı girişimcileri girişimci adaylarıyla, girişim melekleriyle buluşturarak aşmamız şart.”
TOBB Adana KGK olarak ‘Kadın Girişimci Mentor Projesi’ni başlattıklarını kaydeden Esra Özden, “Kadın Girişimci Mentor Projesi’nin başarıya ulaşmasını ve Türkiye’ye örnek olmasını umuyoruz. Projeyle sektörlerinde başarılı kadın girişimciler, uygulamalı girişimcilik eğitimi almış kursiyerlerle eşleştirildi. Tecrübeli iş kadınları genç girişimcilere koçluk yapacak. Türkiye’ye örnek olacak projeyi hayata geçirdiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.