Türkiye sınırı kaynıyor!

Türkiye sınırı kaynıyor!

Şiddetli çatışmalar sırasında sık sık meydana gelen patlamalar Türkiye tarafında tedirginliğe yol açarken, Suriyelilerin evlerini terk ederek Türkiye'ye kaçışı da devam ediyor.

IŞİD kontrolünü elinde tuttuğu Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Rakka kentinin Telabyad ilçesi ile Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus ilçesinin arasında bulunan Halep'in Kobani ilçesini ele geçirmek için 10 gün önce doğu ve batı yönlerinden saldırı başlattı. IŞİD militanlarının Türkiye sınırındaki bu hatta tamamen söz sahibi olmak için ihtiyaç duyduğu Kobani'yi ele geçirmek için başlattığı saldırı sırasında kullandığı güzergah üzerindeki köyleri ele geçirdi. IŞİD'in hızlı ilerleyişi sırasında 20 kadar köyde çatışma çıkarken, onlarca köyde yaşayan Suriyeli Kürt ise bu tehdit karşısında evlerini boşalttı ve Türkiye'ye geçti.

SINIRDA ŞİDDETLİ ÇATIŞMA

Birkaç gündür aralıklarla çatışmaların yaşandığı sınır hattında; bu sabah saatlerinden itibaren çatışmanın dozu arttı. Tansiyonun yükseldiği sınır hattında güvenlik önlemleri artırılırken, önceki günlerde Kobani'nin Siftek Köyü'nde bulunan IŞİD militanlarının yaklaşık 1 kilometre ilerleme kaydederek Zorova Köyü'ne ulaştığı görüldü. Suruç'un Karaca Mahallesi'nin hemen karşısında yer alan Zorova Köyü'nde YPG ve IŞİD arasında çatışmalar yoğunlaşırken, sık sık duyulan patlama ve silah sesleri hem Türk hem de sınırı aşan Suriyelileri tedirgin etti. Bu arada Karaca Mahallesi'nin yüksek noktalarına çıkan onlarca kişi de şiddetli çatışmaları meraklı gözlerle izlemeyi sürdürdü. Çatışmalar sırasında zaman zaman Türkiye sınırına 100-150 metre mesafede ateşlenen havan toplarından yükselen dumanlar heyecana yol açtı. Bu arada IŞİD tehdidinden kaçan bazı Suriyelilerin ise sınır tellerinin bulunduğu bölgede tedirgin şekilde beklediği görüldü.

GEÇİŞLER DEVAM EDİYOR

Geçen hafta ilk olarak 11 ayrı noktadan Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler, 3 gündür kaçışların azalmasıyla birlikte sadece Yumurtalık bölgesinden Türkiye'ye geçiş yapıyor. Zırhlı araçlarla yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı Yumurtalık bölgesinden öğle saatlerinden itibaren geçişlerine izin verilen çoğunluğu kadın ve çocuk olan Suriyeliler, Türkiye tarafına alındıktan sonra polisler tarafından üst aramasından geçiriliyor. Yanlarında getirdikleri eşyaları da aranan Suriyeliler, AFAD'ın mobil TIR'ında yapılan kayıt işlemi ve çocuklarının aşılanmasının ardından minibüs, midibüs, otobüs ve kamyonlarla Suruç ilçe merkezine götürülüyor.

HAYVANLARA SU VE YEM VERİLDİ

Bu arada sınır hattında onlarca aracın yanı sıra binlerce küçük ve büyükbaş hayvan da bekleyişini sürdürüyor. Sürülerini Türkiye'ye geçiremedikleri için sınır hattında günlerdir bekleyişini sürdüren besicilerin talebi üzerine önceki günler olduğu gibi bu sabah yine Suruç'tan getirilen saman balyaları iş makineleri ile sınır tellerinin üzerinden Suriye tarafına gönderildi. İş makineleri ayrıca besicilere tankerlerle de su vererek sınır hattındaki hayvanların telef olmasını önlemiş oldu.

Öte yandan günlerdir bölgede sık sık görülen toz fırtınası sınır hattındaki görevlileri olumsuz etkilemeye devam ediyor.

AFAD BAŞKANI VE MÜLTECİLER KOMİSERİ TEMSİLCİSİ İNCELEME YAPTI

AFAD Başkanı Fuat Oktay ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, IŞİD tehdidinden kaçanların Türkiye'ye giriş yaptığı bölgede incelemelerde bulundu.

Sınır hattına gelen Oktay ve Batchelor, bir süre sınır tellerinin bulunduğu bölgeyi dolaştı ve sınırı aşan Suriyeliler ile görüştü. Yapılan çalışmalara ilişkin de bilgiler alan Oktay ve Batchelor daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Fuat Oktay, sınırdan geçişlerin başlamasıyla yoğun çalışma içerisine girdiklerini belirterek "İlk birkaç gününde 130 bin olmak üzere 160 bine yakın insan sınırı aşarak Türkiye'ye geldi. Bu olağanüstü bir durum ve şu anda 1.5 milyonu aşkın Suriyeli ülkemizde bulunuyor. Biz sınırı geçenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun şekilde çabalıyoruz. Tüm ekiplerimiz burada yoğun şekilde çabalıyor ve elinden gelen gayreti gösteriyor. Tek isteğimiz uluslararası kamuoyunun bu noktada Türkiye'ye destek vermesi" dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ise Türkiye'nin mülteciler konusunda sergilediği performansın olağanüstü olduğunu ifade ederek, BM'nin hareketliliğin başlamasının ardından kara ve hava yoluyla gerekli yardımları ulaştırmak için çalıştığını dile getirdi.