Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar Giresun’da

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar Giresun’da

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZO) Başkanı Şemsi Bayraktar, amaçlarının çiftçinin haklarını korumak olduğunu belirterek "önceki senelerde fındık fiyatıyla oynayan tüccarlar bu yıl da oynasınlar da görelim" dedi.
Giresun’un Tirebolu ilçesinde Giresun Ziraat Odaları Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve üreticilerle bir araya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık fiyatını bugüne kadar belirleyenlerin hep tüccarlar olduğunu bu gün ise üreticilerin belirlediğini söyledi. Bayraktar,’’Giresun ve sektörle ilgili sorunlarımızı irdeleyeceğiz. Bu sene doğal afetten dolayı üreticilerimiz zarar gördü. Sadece burası değil Türkiye’nin bir çok ilinde ekonomisi fındık,kayısı yada başka ürünler olan bir çok il etkilendi. Bu bölgenin ekonomisi fındığa bağlı ve belli rakımların üstünde fındık mart ayında olan dondan dolayı etkilenmiş ve insanlarımız işsiz kalmış durumda. Bizim amacımız ziraat odası olarak çiftçinin haklarını korumaktır. Fındık fiyatıyla oynayan tüccarlardı önceki senelerde ama bu sene de oynasınlar da görelim. Fındık az bu sene kimse fındık fiyatlarıyla oynayamaz. Bizim derdimiz alivre satış yapan, fındığı dalında yurt dışına bağlayanlarla kavgamız. Çiftçimizi ayakta tutamazsak bahçede kimi tutacağız. İnsanlarımızı desteklemek onlara moral vermek onların sırtından para kazananlarında görevidir. Stoklarda fındık kalmadı. Üreticilerin özel bankalara olan borçlarının yapılandırılması lazım. Alan bazlı desteğinde bu yıl sonuna kadar yada 2015 yılından itibaren ödenmesi lazım. Fındık bahçelerinin de ekonomik değerinin azaldığı görünüyor’’ diye konuştu.
Fındığın dokuz liranın üzerinde bir bir maliyeti olduğunu kaydeden Bayraktar "Fındık ne kadar yükselirse yükselsin üreticiyi memnun edemeyiz. Devlet desteği de lazım. Bizde bu bölgenin ekmeğini yemiş suyunu içmişsek sorumlu olmamız gerekir. Topluma yanlış yapanlar her şeyi parayla alabileceğini zannediyor. Biz topluma destek yapmak ve onların dertlerine derman olmak için buradayız. Ziraat odasını kimse parayla alamaz. Mart ayında oluşan donun etkisinin üretim konusunda bir iki yıl daha etkisinin olacağını bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.