Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

Karadeniz Bölgesi incelemeleri çerçevesinde, Ordu ve Giresun İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılmak üzere Ordu’ya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önemli açıklamalarda bulundu.
Altınordu Ziraat Odası toplantı salonunda açıklamalarda bulunan Şemsi Bayraktar ihracatçılara ve tüccarlara yüklendi. Ziraat odalarını hedef alanlara seslenen Bayraktar, ’Oturduğu yerden para kazananlar fiyatları düşürerek Ziraat Odalarını hedef almasınlar, buna müsaade etmeyiz’ diyerek Ziraat Odalarının Türkiye’nin en önemli kurumlarının başında geldiğini söyledi. Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan zirai don olayı, rekolte tartışmaları ve Ziraat Odaları Birliği’nin çalışmaları konularında konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
"Bu bölgede fındık çok önemli bir ürün, buranın ekonomisi fındığı bağlı burada fındık iyi değilse ekonomide iyi değil demektir. Üzülerek ifade etmeliyim ki tarım ürünlerimiz son yıllarda böyle bir afet görmemiştir. Türkiye’yi, karış karış geziyoruz ve yaşanan olumsuzlukları üzüntüyle izliyoruz. Özellikle 2013 Ekim ayı itibariyle yağışların mevsim normallerinin altında inmesi, havaların sıcak gitmesi nedeniyle müthiş bir kuraklık oluştu. Yaşanan olumsuz hava şartlarından fındık üretimimiz olumsuz etkilendi. Bu yıl Ordu’da 65 bin ton civarında fındık bekliyoruz. Normalde 180-200 bin ton fındık almamız gerekirken, 65 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Türkiye genelinde yaptığımız rekolte tahminimiz 371 bin ton."
"TURAN KARADENİZ’İN ARKASINDAYIM”
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında rekolte çalışması yapıldığını hatırlatan Bayraktar, “Yapılan çalışmalar sonucunda 371 bin ton olarak belirlenen rekolte tahminini bizde kamuoyu ile paylaştık. Turan Karadeniz’in yapmış olduğu rekolte tahmininin arkasındayız ve tahmininin de doğru olduğu kanaatindeyiz. Turan Karadeniz, bizim maaşlı elemanımız değil. Turan Karadeniz’e ağır itamlar yapıldı. Ben de her zaman arkasında olduğumu söyledim. Bizden tek kuruş para almadan üretici menfaati için yapıyor. Başkalarının yaptığı gibi sana bu maaşı veriyorum ama bu rekolteyi getireceksin şeklinde yapmıyor. Elini vicdanına koyuyor ve rekolte ölçümünü yapıyor” ifadelerini kullandı.
"DOĞAL AFETLER’İ HESABA KATAMADILAR"
Şemsi Bayraktar açıklamasına şöyle devam etti:
“Fındık fiyatları 13 TL ye vuruyorsa bu rekoltenin ihracatçıların, sanayicilerin iddia ettiği gibi 500 bin, 550 bin ton değil, eğer üretim o seviyelerde olsa fiyatlar 12-13 TL olmaz. Eğer üretim rakamları 500-550 bin ton olmuş olsaydı bu işin ticaretini yapanlar fiyatlarla istedikleri gibi oynayacaklardı. Ama doğal afetler fiyatların yükselmesine sebebiyet verdi ve fiyatlarla oynayamıyorlar. Ben kendilerine sesleniyorum hadi fiyatlarla oynayın da göreyim. Bu yıl fındıkta stok yok bu çok önemli 2009 yılından bugüne Toprak Mahsülleri ve Fiskobirliğin elinde olan 700 bin ton fındık piyasaya çıktı ve stoklarda fındık kalmadı. Birileri fındık üretimini hesaplarken stokları da fındık üretimi gibi gösterdiler yüksek gösterdiler ve fındık fiyatının düşmesini istediler."
"ZİRAAT ODALARI DEVRİM NİTELİĞİNDE KARARLAR ÇIKMASINI SAĞLIYOR"
Fındık bahçelerinin yenilenmesi için mücadele içinde olduklarını ifade ede TZOB Genel Başkanı Bayraktar sözlerini şöyle tamamladı:
“Çay bahçelerinin yenilendiği gibi fındığında buna dahil edilmesini istiyoruz. Ağaçlarımız yaşlandı üretimi düşürüyor. Bizim verimliliği arttırmamız lazım. Türkiye’de 30 milyon parsel var biz bunların üzerinde Türkiye’de üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu ülkenin gıda güvencesini sağlamaya çalışıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir çiftçi bu şekilde üretim yapamaz. Peki, biz bu kanunun değişmesini Başbakan’a götürdüğümüz zaman ve bir buçuk yıl bu kanunun çıkması için mücadele verirken nerdeydi bu ihracatçılar, nerdeydi bu tüccarlar, ‘ziraat odalarına ne yapıyor’ diyenler. Ziraat Odaları Birliği devrim niteliğinde kanunların çıkmasını sağlıyor. Peki ya siz nerdesiniz? Bizim amacımız çiftçimizin hakkını korumak. Kişi başına düşen milli geliri arttırmak için biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bunun için herkesi insaflı olmaya davet ediyorum. Oturduğu yerden para kazananlar fiyatları aşağı çekip ziraat odasını hedef haline getirmesin. Buna müsaade etmeyiz."