TÜRKİYELİ ARAPLAR DA PARTİLEŞİYOR

TÜRKİYELİ ARAPLAR DA PARTİLEŞİYOR

Beyt Nahreyn Arap-Arami Birliği çatısı altındaki Türkiyeli Araplar, partileşme kararı aldı. Bu nedenle birlik çatısı altında komisyon kuruldu. Birlik Sözcüsü Mim Yavuz Binbay, Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu Arap ve Arami kökenli insanların oluşturduğunu belirterek, kapsamlı bir temsillerinin bulunmadığı için böyle karar aldıklarını ifade etti.
Beyt Nahreyn Arap-Arami Birliği’nin aralık ayında gerçekleştirdiği değerlendirme konferansının sonuç bildirgesi açıklandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Birlik Sözcüsü Mim Yavuz Binbay, konferansta birliğin çalışmaları ve sonuçlarının değerlendirildiğini belirterek, elde edilen sonuçların kalıcı olması ve geliştirilmesi alanında büyük eksiklikler tespit edildiğini ifade etti. Çünkü elde edilen kazanımların siyasal alanda temsilcisinin olmamasının, kazanılan hakların da korunması ve kalıcılaşmasını belirsizleştirdiğini kaydeden Binbay, "Ayrıca siyasal temsilcilerince politikalar üretilip politik alanda seslendirilip tartışılmadıkça sanki Arap-Arami halklarının hiçbir talebi yokmuş algısı uyanmaktadır. Ne yazık ki bugün tüm politik kesimlerce hatta doğal müttefik olması gereken kesimlerce bile bu algı dillendirilmektedir. Yüzyıllık asimilasyoncu baskının zulmünden dolayı varlığımızı koruyabilmek amacıyla kurduğumuz derneklere adımızı veremedik yaşadığımız şehirlerin ismini kullanarak, Mardinliler, Siirtliler, Hataylılar derneği gibi, örgütlenmemizi sürdürdük. Şehirlerimizin ismi yakın geçmişe kadar bizi temsil ediyordu. Mardin, Siirt dedin mi, Arap halkı akla geliyordu Arap şehirleriydi. Ancak son dönemlerde demografik yapı değişti artık aynı anlama gelmiyor. Bu tür örgütlenmeler bizleri temsil etmekte bizleri yansıtmada yetersiz kalıyor. Türkiye’nin üçüncü büyük halkı, hiç örgütlenmemiş gibi sayılarak örgütsüz gözüktüğü için yok sayılıyor" dedi.
"ARAPLAR HİÇBİR İTTİFAKTA YER ALAMIYOR"
Bugün Türkiye’de, 7 milyona yakın Arap-Arami kökenli insanın yaşadığına dikkat çeken Binbay, “Ülkenin toplam nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan bu insanlarımızın yerel bazda bazı dernekleri olmasına rağmen, kapsamlı bir temsili bulunmamaktadır. Ne yazık ki bugüne kadar Arab-Aramiler bu siyasi kulvarda kendi etnik-kültürel ve siyasal taleplerini yansıtabilecek, politikalar üretebilecek bir örgütlülük ve kararlılık sürecine ulaşamamıştır. Bu sebeple taleplerini yansıtamamış dolayısıyla ne siyasi partilerin ne de grupların programlarına yansıyamamıştır. Kendisine en az zarar vereceğini düşündüğü ehveni şer olarak gördüğü siyasi hareketlerin pasif bir destekçisi olmuştur. Bu sebeple siyasi partiler tarafından dikkate alınmamış, yok sayılmış ve inkar edilmiştir. Dolayısıyla taleplerini yansıtamamış ve ittifaklar cephesinde yerini alamamış ret ve inkar politikalarının yedeğine düşmüştür. Kulaktan kulağa söylenen dedikoduların oyuncağı haline getirilmiştir. Bu politikasızlık sebebiyle, Türkiye’nin, Türkler ve Kürtlerden sonra üçüncü azınlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin dört kurucu unsurundan biri olmasına rağmen halen ret ve inkar edilerek yok sayılmaktadır. Türkiye’deki hiçbir siyasi partinin programında ve ittifaklarında yer alamamaktadır" diye konuştu.
"BU TARİHİ BİR KARARDIR"
Binbay, bu eksikliği gidermek ve demokratik taleplerini legal bir zeminde dile getirmek için partileşme çalışması kararı aldıklarına dikkat çekerek, özetle şunları kaydetti:
"Bu karar Türkiye’de Arap halkı için etnik-kültürel kimliğini kullanarak siyasal alana yansıması ilk olması anlamında tarihi bir karardır. Şimdi biz ideolojik bir parti olmayacağız, ulusal etnik-kültürel bir parti, bütün Arap-Arami halklarını etrafında toplayan bir parti olmak istiyoruz. O açıdan diğer partilerden farklarımız olacak. Diğer partiler daha çok ideolojik kesimlerin toplandığı, ideolojik katı kuralları olan, her ne kadar geniş kesimleri katmaya çalışsalar da belirli bir ideolojinin partileridirler. Biz öyle olmayacağız. Biz Arap-Arami halklarının bütün katmanlarını temsil etmek etnik ve kültürel sorunlarıyla ilgili siyaset üreten ve elde edilen kazanımların kalıcı olmasını hedefleyen siyasal temsilcisi olmak istiyoruz."