Türkiye’nin “en Umutlu” İnsanlari Ankaralılar

Türkiye’nin “en Umutlu” İnsanlari Ankaralılar

Uluslararası araştırma şirketi BAREM’in anket sonuçlarına göre Türkiye’nin en umutlu insanları Ankara’da yaşarken, en umutsuz insanları ise İzmirliler oldu.
WIN/Gallup International Association şirketi tarafından dünyada 65 ülkenin nüfusunu temsil eden 64 bin kişiyle gerçekleştirilen 2014 yılsonu anketlerine göre dünya genelinde insanların yüzde 53’ü, 2015’in daha iyi geçeceğini düşünüyor. Şirketin Türkiye ayağı olan araştırma şirketi BAREM’in Türkiye genelinde yaptığı ankette de “Sizin için 2015 yılı 2014’e göre daha iyi mi yoksa daha kötü mü geçecek?” sorusuna vatandaşların yüzde 33’ü, 2015 yılının 2014’e göre daha iyi bir yıl olacağı yanıtını verdi. Aynı soruya yüzde 39 oranı ile daha iyi geçeceği karşılığını veren Başkentliler Türkiye’nin en umutlu insanları olurken, İstanbul Ankara’nın ardından yüzde 38 oranı ile ikinci “en umutlu” kent oldu. En umutsuz kesim ise
İzmirliler oldu.
“BU SONUÇ ANKARA İÇİN ŞAŞIRTICI DEĞİL”
Araştırmaya göre metropol iller arasında Ankaralıların en umutlu şehir olarak birinci sırada yer almasını değerlendiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Umutlu insanların yaşadığı bir kent olan Başkentimizin belediye başkanı olarak bir payımızın olması benim açımdan onur verici bir durumdur” dedi.
Bu sonuçların çıkmasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin payının en üst seviyede olmasına karşın ilçe belediye başkanları ile diğer kurumlarının da katkısı ve gayreti olduğunu kaydeden Gökçek, en umutlu insanların yaşadığı şehrin Ankara olmasının kendisi açısından şaşırtıcı olmadığını belirtti. Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“Biliyorsunuz daha önce de metropol kentler ve başkentler arasında ‘suç oranı en düşük, refah seviyesi en yüksek kent ile Türkiye’nin en yaşanabilir kenti’ olarak Ankaramız ulusal ve uluslararası camiadan ödüller almıştı. Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışına uygun bir şekilde gerçekleştirdiğimiz hizmetlerimiz başta olmak üzere yatırımlarımız ve projelerimiz sayesinde herkesi kucaklayan mutlu, huzurlu, güvenli ve gelecekten umutlu insanların yaşadığı bir kent olan Başkentimizin belediye başkanı olarak bir payımızın olması da ayrıca benim açımdan onur verici bir durumdur.”
Araştırmada İzmirlilerin yeni yıldan bir önceki yıla oranla en umutsuz şehir olarak yer almasının ise kendisi açısından çok normal olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “İzmir Türkiye genelinde en umutsuz insanların yaşadığı şehir olmuş. Allah’tan araştırmayı yapan kuruluş, dünya genelinde uluslararası bir araştırma firması. Yoksa sonuçlara itiraz edebilirlerdi. Çünkü Ankaralıların umutlu olmasından da rahatsız oldular” diye konuştu.
“EN UMUTLULAR ANKARALILAR VE ÖĞRENCİLER”
Türkiye’de en umutlu kesimi yüzde 44 oran ile öğrenciler, yüzde 38 oran ile 25-34 yaş grubu, yüzde 39 ile Ankara’da yaşayanlar ve yüzde 38 ile İstanbul’da yaşayanlar oldu. En umutsuz kesim ise yüzde 45 ile 35-44 yaş grubu, yüzde 42 ile çalışanlar, yüzde 48 ile emekliler, yüzde 47 ile İzmir’de yaşayanlar oldu. Eğitim seviyesi yükseldikçe umutsuzluk oranı arttı.
Dünya geneline bakıldığında Afrika yüzde 75, Asya yüzde 63 ile 2015 yılının 2014’e göre daha iyi geçeceğine inanıyor. Nijerya’da ankete katılanların yüzde 85’i 2015 yılının kendileri için iyi geçeceğine inanırken, en karamsar ülke Lübnan’da yüzde 26 ile 2015 yılının iyi geçmeyeceğine inanılıyor.