Türkiye`nin ilk Çinli bankası faaliyette!

Türkiye`nin ilk Çinli bankası faaliyette!

Çinli Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Tekstil Bankası A.Ş.’nin (Tekstilbank) çoğunluk hisselerini GSD Holding’ten devralarak satın alma işlemini tamamlayarak, Türkiye’de faaliyete geçen ilk Çin bankası oldu.

GSD Holding, Tekstilbank’taki yüzde 75.5 hissesinin tamamını 669 milyon liraya Çin’in en büyük dört bankasından biri olan ICBC’ye satmak için sözleşmeyi geçen yıl Nisan ayında imzalamıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) GSD Holding’in Tekstilbank’ta sahip olduğu yüzde 75.5’lik payın, Industrial and Commercial Bank of China Limited’e (ICBC) satışına 3 Nisan’da onay verdi.

Tekstilbank’tan yapılan açıklamada, "Tekstil Bankası’nın, grubun kurumsal, bireysel, muhabir bankacılığı, yatırım bankacılığı, menkul kıymet, varlık yönetimi ve diğer ürünlerinden faydalanırken, hem Türk, hem Çinli, hem de küresel bazda müşterilere hizmet vermesi hedefleniyor" denildi.

ICBC’nin Tekstil Bankası’nın hisselerini satın almasının, globalleşme stratejisinin yanında, Çin ve Türkiye arasındaki finansal hizmetlerin ve iki ülkenin ekonomik gelişiminin canlandırılmasına da yardımcı olacağına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir konuma sahip olan Çin ve Türkiye, hem finansal hem teknik hem piyasa anlamında birbirini tamamlayabilen iki ülke olarak, yeni strateji ve işbirliği çerçevesinde ekonomi ve ticari iş birliği anlamında önemli bir noktaya geldi. Yeni İpek Yolu Ekonomik Kuşağı yeniden canlandırılması, Türkiye’nin Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın kurucu üyesi olması, Çin ve Türkiye arasında ileriye dönük olarak yapılacak olan altyapı anlaşmalarının temelini attı."

Çin’in, Türkiye’nin en büyük üçüncü ticari işbirliği ve en büyük ikinci ithalat ülkesi haline geldiğine de işaret edilen açıklamada, "Çin kamu taahhüt şirketlerinin yurtdışı yatırımları için Türkiye önemli bir pazar konumunda. Çin ve Türkiye arasındaki uzun dönemli ticari hedefine göre 2020 yılında ticari hacmin 100 milyar doları geçmesi hedefleniyor" denildi.

Güney Afrika’nın en büyük bankası olan Standard Bank’ın yüzde 20’lik hissesini alarak, Afrika’nın 20 ülkesinde faaliyete geçen ICBC'nin 43 ülkede 17,000 şubesi bulunuyor.

Amerikan Forbes dergisinin "Global 2000" listesinde üst üste 3 yıl dünyanın en büyük kuruluşu unvanına layık görülen ICBC, 2014 yılında, The Banker dergisi tarafından "Yılın En İyi Global Bankası" olarak gösterildi. ICBC, bu ödülü alan ilk Asya Bankası oldu.

Tekstil Menkul Değerler A.Ş. ile yatırım bankacılığı, fon yönetimi, varlık yönetimi hizmetleri de sunan Tekstilbank, 44 şubesinde yaklaşık 900 personel ile hizmet veriyor.