Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: "Türkiye ve BM'nin destekleri ile tahıl sevkiyatını sürdürüyoruz"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: "Türkiye ve BM'nin destekleri ile tahıl sevkiyatını sürdürüyoruz"

Rusya'nın, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının askıya alınmasına rağmen Türkiye ve BM'nin destekleri ile Ukrayna'dan tahıl sevkiyatının sürdüğünü aktaran Zelenski, "Ukrayna'nın tarım ürünleri taşıyan gemilerinin hareketi bu günlerde devam etti." dedi.

Rusya'nın, tahıl sevkiyatını engellenmesi durumunda dünyanın buna tepki göstermesi gerektiğini belirten Zelenski, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak, tahıl koridorunun güvenilir ve uzun vadeli korumaya ihtiyacı var. Rusya, gıda ihracatımızı sekteye uğratan herhangi bir adıma dünyadan sert tepki alacağını açıkça bilmelidir. Bu, kelimenin tam anlamıyla on milyonlarca insan için bir yaşam meselesidir."

Rusya'nın son dönemlerde ülkesindeki enerji altyapılarına yönelik yoğun hava saldırılar düzenlenmesi sonucu hasar alan altyapının onarım çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Zelenski, saldırılar sonucu ortaya çıkan içme suyu ile ilgili sorunların neredeyse tamamen çözüldüğünü söyledi.

Ukrayna ordusunun Rus güçlerinden geri aldığı bölgelerde de elektrik, doğalgaz ve su hizmetleri verilmesi için yoğun çaba sarf etmeye devam ettiklerini dile getiren Zelenski, Harkov bölgesinde 20 binden fazla aboneye yeniden gaz verdiklerini bildirdi.

Zelenski konuşmasının sonunda, "Bu kış insanlara elektrik ve ısınma sağlamak için her şeyi yapacağız. Ancak Rusya'nın hayatın standartlarını yok etmek için her şeyi yapacağını unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.