Uzmanlardan ’hipotermi’ Uyarısı

Uzmanlardan ’hipotermi’ Uyarısı

Tıpta ’Hipotermi’ olarak adlandırılan, ’Vücut sıcaklığının anormal derecede düşmesi’ beyinde düşünme ve hareket etme fonksiyonlarında bozukluklara neden olabiliyor.
Konuyla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, soğuk havada vücudun ürettiğinden daha fazla ısı kaybettiğini ve bu nedenle özellikle soğuk havalarda vücut sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Vücut sıcaklığı anormal derecede düşen kişinin bu durumu zamanında farkedemezse tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalabileceğini belirten Prof. Dr. Gamze Çan "Uzun süre soğukta kalmak vücut için tehlikelidir. Kışın ‘hipotermi’ tehlikesi baş gösterebilir. Hastalık en çok, yeterli derecede ısınamayan yaşlılarda, soğuk ortamlarda uyumak zorunda kalanlarda görülür. Hipotermi hastalığının belirtileri ise; titreme, aşırı yorgunluk, dalgınlık, ellerin tutmaması, hafıza kaybı, peltek konuşma, uyku hali, parlak kırmızı, soğuk cilt ve az hareket olarak ortaya çıkar. Bu belirtilerin görüldüğü kişiler derhal doktora götürülmeli veya hemen ısıtılmalıdır" dedi.
HİPOTERMİ DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER
Prof. Dr. Gamze Çan, ’Hiportermi’ geçiren kişilere ilk müdahalenin en kısa sürede yapılması gerektiğinin altını çizerek ilk müdahalede yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Hiportermi geçiren kişiyi ılık bir oda ya da barınak içine alın. Islanmış bütün giysilerini çıkarın. Önce vücudun baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarını ısıtın, varsa elektrikli battaniye kullanın. Yoksa birkaç kat battaniye, kumaş, havlu ya da çarşafın altında kişiyi kendi vücudunuzla ısıtın. Kişinin bilinci yerindeyse sıcak içecekler içirin. Alkollü içki vermeyin. Vücut sıcaklığı yükselince baş ve boyun da dahil olmak üzere kişiyi kuru bir battaniyeye sarın. En kısa zamanda doktora başvurun."