Üzüm Rekoltesi Bu Yıl Düşük

Üzüm Rekoltesi Bu Yıl Düşük

Kilis Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, 2014 sezonu yaş üzüm alımları başladığını, üzüm üreticilerini ürünlerini hemen pazara indirmemeleri konusunda uyardıklarını söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, yaptığı açıklamada, bağcılığında diğer ürünler gibi desteklenmesini defalarca talep ettiklerini ifade ederek, “Bu konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılarak İlgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulduk, bir türlü sonuç alamadık. Kilis ve yöresinde son 3 yıldan beri üretimde düşük rekolte yaşanıyor. Üzümünde diğer tarım ürünleri gibi destekleme kapsamına alınmasını istiyoruz“ dedi.
Üzüm üreticisinin ürününü maliyet fiyatının çok altında sattığını ve bu yıl için taban fiyatının maliyetin üzerinde tutulması gerektiğini belirten Çelik, “Bu yıl çiftçilerimiz hak ettikleri taban fiyatını az da olsa almalıdırlar. Kilis’te bağların bu yıl geçen yıllara nazaran verim düşüklüğünden dolayı rekoltenin de yüzde 50 oranında düşüktür. Tekelin özelleşip destekleme alımı yapmamaya başladığından beri çiftçilerimizde üzümü satamama paniği başlamıştır. Üzümümü satayım da ne olursa olsun’ havası oluşmuştur. Oysa bölgemizde şu ana kadar dalında kalmış üzüm görülmemiştir.12 ay oluşması için yüzüne bakılan üzümlerimizi panikleyip fiyatsız satmak çiftçilerimizin 8 yıldır zararına olmaktadır. İlk satışı yapanlar kendisine olduğu gibi komşusuna da zarar vermektedir. Üzüm rekoltesi az olduğundan bu yıl üzüm satma sorunu olmayacaktır” dedi.
Başkan Çelik, üzüm üreticilerinin üzümlerini mümkün olduğu kadar peşin satmalarını istediklerini belirterek, “Tanıdıkları ve bilinen alıcılara verilmesini istiyoruz. Geçmiş yıllarda birçok üreticimiz parasını alamadı” diye konuştu.
“Ürününe ve Emeğine Sahip Çık” sloganı ile 2014 üzüm hasat sezonunu başlattıklarını söyleyen Çelik, üzüm üreticilerimizin ürünlerini hemen pazara indirme konusunda acele etmemeleri hususun da uyardıklarını sözlerine ekledi.