Vali Aksoy, Kadına Şiddet Çaliştayinda ’erkeğe’ Şiddetten Bahsetti

Vali Aksoy, Kadına Şiddet Çaliştayinda ’erkeğe’ Şiddetten Bahsetti

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı tarafından kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin çalıştayda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, "Şiddete uğrayan sadece kadınlar değil, zaman zaman erkekler de şiddete uğruyor. Eşinden veya başta bir tarafta şiddete uğrayan erkeklerin şiddet önleme merkezine başvurduklarını biliyoruz" dedi.
Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı tarafından ‘Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi projesi koordinasyon ve farkındalık yaratma çalıştayı’ düzenlendi. Çalıştaya, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Çalıştayın açılışında, ‘Jandarma, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele ediyor’ konulu video gösterimi yapıldı. Gösteriminin ardından çalıştayın açılış konuşması Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş tarafından yapıldı. Albay Keleş, konuşmasında jandarmanın kadına yönelik şiddete karşı yapılan mücadeleyi anlattı.
Çalıştayda konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kadına yönelik şiddetin, tüm dünyanın bir sorunu olduğu gibi, Türkiye’nin de bir sorunu olduğununa vurgu yaparak, bu konuda daha duyarlı bireyler yetiştirmek adına bir çok kurum ve kuruluşun işbirliği içerisinde yürüttüğü önemli çalışmaların olduğunu söyledi. Diyarbakır’da kadın sorunlarıyla ilgili verileri paylaşan Vali Aksoy, kent nüfusunun yüzde 49,6’sının kadın olduğunu belirterek, kadınların eğitim durumlarını ise şöyle anlattı:
"Kadınlarımızın eğitim durumu maalesef arzu ettiğimiz noktada olmadığını görüyoruz. Kadın nüfusunun yüzde 13,8’i okur yazar değil. Diyarbakır’da kadınlarımızın medeni durumlarına baktığımızda, 15 yaş üstü kadınlarımızın toplam nüfus içerisindeki sayısı 519 bin olup, kadın nüfusunun yüzde 57’si evli gözükmekte. Diyarbakır’da kadına yönelik şiddet konusunda bir çok kurum ve kuruluşumuzun çalışmaları devam ediyor. Ama son yıllarda gerek devletin ilgi bakanlıkları bu konudaki duyarlılığını daha bir üst noktaya taşıyabilmek adına çeşitli çalışmalar yapıldı. Türkiye’nin 14 ilinde şiddet önleme izleme merkezi var. Bu kurumumuz kadınlara 24 saat hizmet veriyor. Temel amacı da şiddete uğrayan kadınlarımıza hizmet sunmaktır. Şiddete uğrayan sadece kadınlar değil, zaman zaman erkekler de şiddete uğruyor. Eşinden veya başta bir tarafta şiddete uğrayan erkeklerin şiddet önleme merkezine başvurduklarını biliyoruz. Kadınlarımıza karşı yapılan şiddet kabul edilir değil. Son yıllarda kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kurum ve kuruşlarımız önemli bir farkındalık oluşturdu. Önceki dönemlerde, şiddete uğrayıp karakola başvuran kadınlarımıza, ’Kocandır, sever de döver de’ nasihat edilerek, gönderilirdi. Bugün artık bu yapılmıyor. Türkiye’de kadına yönelik şiddet konusunda çok önemli bir değişimin yaşandığını görüyoruz" şeklinde konuştu.
Vali Aksoy’un konuşmasının ardından çalıştay, sunumlarla devam etti.