Van’da Serbest Bölge İstişare Toplantısı

Van’da Serbest Bölge İstişare Toplantısı

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü bünyesinde ‘Serbest Bölge’ kurulması yönünde istişare toplantısı yapıldı.
Van Vali Yardımcısı Nuri Gezici başkanlığında yapılan toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 4 kişilik uzman heyet, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Van OSB Başkanı Necmettin Çok, Van OSB Müdürü Necip Erginyürek ve bazı oda temsilcileri ile iş adamları katıldı. Açılış konuşmasını yapan OSB Başkanı Necmettin Çok, OSB hakkında kısa bilgiler aktardıktan sonra, serbest bölgenin önemime değindi. Çok, serbest bölgenin hayata geçmesi halinde Van’ın ekonomik anlamda bölgenin en cazibe kenti olacağını vurgulayarak, "Biz ne yaparsak Van halkımız için yapıyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren, sürekli bir yatırım, sürekli bir istihdam ve sürekli olarak işsizliğin önüne geçebilmek için yeni iş alanlarını Van’a getirmeye çalışıyoruz. Ekonomik açıdan çok önem arz eden, lojistik kent, İhtisas Gümrük Birliği ve hepsinin ana teması olan serbest bölgenin Van’da kurulması için çeşitli görüşmeler yaptık. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci, aralık ayında Van’a geldiği zaman bu konu hakkında görüşmeler sağladık. Talebimizi uygun gören Sayın Zeybekci’ye ne kadar teşekkür edersek azdır. Bize her anlamda çok kolaylıklar sağladı. Bugünde daire başkanı ve genel müdürlerini ilimize gönderdiler. İnşallah hızlı adımlarla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Serbest bölgenin Van’da kurulması konusunda yardımlarını bizden esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Daire Başkan Yardımcısı Zübeyde Solak ise, genel bir sunum yaparak serbest bölgenin Van ekonomisine sağlayacağı faydalar üzerinde durdu. Türkiye’de 19 ilde serbest bölgenin olduğunu söyleyen Solak, "Ülkemizde toplamda 19 ilde serbest bölge kurulmuş. Denizli, Gaziantep ve Mardin dışında diğer illerin tamamı sahil illeridir. Van’ın bu konuda birçok avantajları vardır. Van Gölü’nün olması ve Ortadoğu’ya açılan bir kapı olması münasebetiyle serbest bölgenin Van için isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Salih Çiçek de, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Van ziyaretinde yapmış olduğu tespitler sonucunda serbest bölgenin Van’da kurulması ve bu konuda gerekli çalışmaların ivedilikle hayata geçmesini istediğini ifade etti. Çiçek, “Sayın Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi bizlere talimat verdi. Bizlerde Bakanlık adına hareket ederek, serbest bölgenin Van’da hayata geçmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Serbest bölgenin Van’da hayata geçmesi halinde işsizliğe büyük oranda fayda sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Yapılan toplantının ardından serbest bölge yerinin incelenmesi için çeşitli incelemeler yapıldı.