YAŞ toplantısı sona erdi! Kuvvet komutanları değişiyor

YAŞ toplantısı sona erdi! Kuvvet komutanları değişiyor

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ÇankayaKöşkü'nde toplanan Yüksek Askeri Şura, sona erdi. Toplantı 4 saat sürdü. Toplantıda Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının değiştiği belirtiliyor. YAŞ kararları Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacak. 

YAŞ'TA BİR İLK 
Yüksek Askeri Şura, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında olağan toplantısı Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Çankaya Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Başbakan Yıldırım, 2017  yılının ilk YAŞ toplantısını gerçekleştirdiklerini bildirdi. Türkiye'nin, bulunduğu coğrafya bakımından önemli siyasi, toplumsal,  güvenlik olaylarının cereyan ettiği bir bölgenin merkezinde yer aldığını belirten  Yıldırım, "Bu zor coğrafyada güvenliğimize yönelik iç ve dış tehditler söz  konusudur." dedi. 

"ÜÇ TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELE SÜRMEKTEDİR"

15 Temmuz alçak darbe girişimiyle birlikte bölücü terör örgütleri  yanında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) de mücadele edilmesi gereken en  önemli konu haline geldiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"An itibariyle Türkiye, üç terör örgütü ile aynı anda amansız mücadele  sürdürmektedir. Bunlar bölücü terör örgütü, FETÖ ve DEAŞ terör örgütüdür. Şu  hususu özellikle ifade etmek isterim. Bölücü terör örgütü ile mücadele, özellikle  son bir yıl içerisinde çok başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Özellikle geçen  yıl ağustos başında karar verdiğimiz taarruz amaçlı mücadele stratejisi ve Türk  Silahlı Kuvvetleri ile diğer güvenlik birimlerimizin tam bir koordinasyon  içerisinde çalışmaları, beklenen sonucu vermiş ve bölücü terör örgütü ile  mücadelede çok anlamlı bir seviyeye gelinmiştir."

Başbakan Yıldırım, son dönemde gençlerin dağa çıkışlarının önemli  ölçüde azaldığına dikkat çekerek, teröre destek veren yerel yöneticilerin  görevlerinden uzaklaştırılarak haklarında hukuki süreç başlatıldığını, diğer  yandan bölücü terör örgütünün siyasi destekçilerine yönelik hukuki sürecin TBMM  dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra hız kazandığını, bu alanda elde edilen  sonucun dikkat çekici olduğunu belirtti.

"ENTEGRE SINIR GÜVENLİĞİ PROGRAMI SÜRATLE DEVAM EDİYOR"

Bölgede proaktif mücadele devam ederken özellikle güney sınırlarından  terör unsurlarının sızmalarının önlenmesine yönelik sınır güvenliği tedbirlerine  de hız verildiğini vurgulayan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Entegre sınır güvenliği programı süratle devam etmektedir ancak  fiziki sınır güvenliği tamamen bitirilinceye kadar karadan Fırat Kalkanı  Operasyonu ile güneyden bölücü terör örgütü ve DEAŞ unsurlarının sızmasını  önlemeye yönelik tedbirler alınmıştır. Aynı zamanda hava ve kara harekatları  marifetiyle terör örgütü unsurları ülke sınırlarına girmeden etkisiz hale  getirilmektedir. Bütün bu tedbirlere rağmen mücadele henüz bitmemiştir. Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç  savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir. Bu cümleden olmak üzere cazibe merkezleri programı başlatılmıştır. Ayrıca çukur siyaseti sonucu ortaya çıkan tahribatın giderilmesine yönelik çalışmalar süratle devam etmektedir."

"BAYRAK İNMEMİŞ, EZANLAR DİNMEMİŞTİR"

15 Temmuz hain darbe girişimi ve 16 Nisan anayasa değişikliğinin, bu  sürecin en önemli olayları olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, "15 Temmuz  hain darbe girişimi milletimizin cesareti, Cumhurbaşkanımızın liderliği,  hükümetimizin kararlılığıyla püskürtülmüş ve ülkemiz büyük bir felaketin  eşiğinden dönmüştür. Asker üniforması içerisindeki terörist caniler ne yazık ki  vatansever şanlı silahlı kuvvetlerimizin silah ve mühimmatını gasp ederek ülkeyi  işgale kalkışmışlar ancak bunu başaramamışlardır. Şehit ve gazilerimiz olmuş  ancak bayrak inmemiş, ezanlar dinmemiştir." dedi.

Ülke savunmasında can veren bütün şehitlere Allah'tan rahmet dileyen  Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sağlam siyasi irade ve vatan millet sevgisi ile bu yıkıcı süreçten  hızlı bir şekilde çıkılması mümkün olmuştur. Bu vesile ile siz komutanlar başta  olmak üzere bu kritik süreçte rol alan bütün TSK mensuplarına, jandarmamıza,  polis teşkilatımıza, Bakanlar Kurulunda görevli arkadaşlarımıza teşekkür  ediyorum."

"İÇ VE DIŞ TEHDİTLER HENÜZ BİTMEMİŞTİR"

Yıldırım, Türkiye'yi ilgilendiren iç ve dış tehditlerin henüz  bitmediğini, ve devam ettiğine değinerek, Yunanistan ile Ege'deki adalar konusu,  Kıbrıs konusu, Kuzey Irak'ta referandum düşüncesi, Suriye'nin geleceği gibi  konuların yakın vadede Türkiye'yi meşgul etmeye devam edecek sorunlardan sadece  birkaçı olduğunu bildirdi.

Körfez krizi, Kuzey Kore'deki gelişmeler, Avrupa Birliği-Türkiye  ilişkileri, Yemen, Libya, Filistin-İsrail konularının da bölgesel ve küresel  sorunlar olarak önümüzdeki süreçte potansiyel riskler olarak varlığını  sürdüreceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bütün bu zor şartlar altında gerçekleştirdiğimiz anayasa değişikliğiyle 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir.  Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere  karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır. Hedefimiz Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin daha da ilerisidir.

Bölgede ve dünyada gelişen tehditlere göre kendisini yenileme, savunma  ve caydırıcılık kabiliyetini tamamlamaya deruhte etmiş bir TSK, hepimizin ortak  hedefidir. Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken güçlü millet güçlü ordu anlayışımızın gereğini her alanda yapmanın gayreti içerisinde olacağız.  Bir yandan dostlarımızı arttıran, düşmanlarımızı azaltan dış politika eylemlerimize hız verirken diğer yandan savunma ve iç güvenlik ihtiyacımızı kendi kendimize  yeterli olacak şekilde tahkim edeceğiz. Böylece sadece ülkemizin huzuru,  milletimizin birliği ve kardeşliğini sağlamış olmayacak aynı zamanda da bölgesel  ve küresel barış ile huzura da önemli katkı sağlamış olacağız. Bu düşüncelerle tekrar siz değerli şura üyelerimize teşekkür ediyor, şura kararlarımızın  milletimiz, ülkemiz ve Türk Silahlı Kuvvetleri için hayırlı olmasını diliyorum."

ÇANKAYA'DAKİ ÜÇÜNCÜ TOPLANTI

Çankaya Köşkü'ndeki ilk şura toplantısı, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Başbakan Yıldırım'ın başkanlığında 28 Temmuz 2016'da gerçekleştirilmişti. Yıldırım'ın başkanlığında köşkteki 2. şura toplantısı ise 23 Ağustos 2016'da yapılmıştı.

Bugün gerçekleştirilecek YAŞ öncesi Başbakan ve YAŞ üyeleri Anıtkabir'de Atatürk'ün kabrini ziyaret etti.

BAŞBAKAN YILDIRIM, FATİHA OKUDU

Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesi önünde Başbakan saydı duruşunda bulunurken Fatiha suresini okudu ve saygı duruşu sonunda da ellerini yüzüne götürdü.

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Yıldırım'ın başkanlığında, Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'nde toplanacak.

Başbakan Yıldırım Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı mesajı okudu;

"YAŞ heyeti olarak huzurunuzdayız. Cumhuriyeti muasır medeniyetler hedefine ulaştırmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz. Daha adil bir Türkiye bizim en önemli hedefimizdir. Vatan topraklarını kararlılıkla koruma inancımız her zamankinden daha fazladır. Milletimiz 15 Temmuz'daki cesareti ve kahraman duruşuyla tüm dünyaya asla esareti ve vesayeti kabul etmeyeceğini göstermiştir. Millet iradesinin her türlü vesayetin üzerinde olduğunu bu aziz millet kanıtlamıştır. 15 Temmuz şanlı tarihimizin altın sayfalarına bir destan olarak yazılmıştır. Krizlerle boğuşan bölgemizde milletimizin bu azmi ve iradesi sayesinde ülkemiz bir istikrar adası olarak varlığını sürdürmektedir.

Bu şuurla 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştireceğimiz YAŞ toplantısının ülkemize, milletimize, TSK'ya hayırlı olmasını diliyor, bize bağımsız bir devlet bırakan bütün şehitlerimizi rahmet ve milletle anıyoruz. Ruhun şad olsun."

ÖNEMLİ ATAMALARIN GÜNDEME GELMESİ BEKLENİYOR

Başbakan Yıldırım, başkanlığında bugün gerçekleşecek toplantıda FETÖ ile mücadele kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin çalışmaları,  albay, general/amiral terfi ve atamalarının gündeme gelmesi bekleniyor.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki 'Çakmak Salonu'nda yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısı darbe girişimi sonrasında yapısında değişikliğe gidilerek Çankaya Köşkü'nde yapılmaya başlandı. Darbe girişimi sonrası ilek toplantı Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016'da  düzenlendi. İkinci toplantı ise yine Yıldırım Başkanlığında 23 Ağustos 2016'da gerçekleşti.

Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım başkanlığında bugün yapılacak toplantıya, GenelkurmayBaşkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları BEKİR BOZDAĞ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katılacak.