YSK'dan yazlıkçı vatandaşlara seçim uyarısı

YSK'dan yazlıkçı vatandaşlara seçim uyarısı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 10 Ağustos’ta yapılacak olması yazlığa, memleketine veya farklı bir bölgede tatile gidenlerin nasıl oy kullanacağı tartışmasını beraberinde getirdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu seçim için yazlıklarda da oy kullanılabileceğini açıkladı.

Ancak, bu kolaylığın seçmeni yazlık bölgesine gitmekten kurtarmadığı ortaya çıktı. Seçmenler tatil bölgesinde oy kullanmak için yaşadığı yerde gerekli başvuruyu yerine getiremeyecek.

Bu nedenle tatilciler, oy kullanmak istedikleri yerin nüfus müdürlüklerine mutlaka başvurmak zorunda.
2-9 Temmuz tarihleri arasında yapılması gereken müracaatlarla birinci ikametgah adreslerini güncelleştiren seçmenler, oylarını yazlık bölgelerde kullanabilecek. Ancak bu işlem için başvuru yapmayanlar oy kullanamayacak.

SON TARİH 9 TEMMUZ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları bölgede oy kullanmak isteyen yazlıkçılar ve öğrenci seçmenlerin 2-9 Temmuz tarihleri arasında oy kullanacakları bölgenin nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Buna göre yazlık adresleri bulunan seçmenler, nüfus müdürlüklerinden birinci ikametgah adreslerini güncelleştirecek, böylece oylarını yazlık bölgelerde kullanabilecek.

Yazlıkçı seçmenler adreslerini güncellemek için bu tarihler arasında tatillerini geçireceği bölgeye giderek bizzat başvurmaları gerekiyor.

ÖĞRENCİLER DE BAŞVURMALI

Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrenciler de nüfus müdürlüklerine başvurarak benzer kolaylıktan yararlanabilecek.

1. TURUN MALİYETİ 194 MİLYON

YSK Başkanı Sadi Güven, ikinci adreste, yazlıkta, otelde oy kullanmanın mümkün olmadığını söyledi. Vatandaşların, seçmen kütükleri değişinceye kadar ikametgahlarını tatil yaptıkları yere aktarırlarsa veya yaşamaya başlarlarsa orada oy kullanabileceğini belrten Güven, “Oy kullanabilmek için seçmen kütüğüne mutlaka kayıt yaptırmak gerekiyor. Birinci turda 194 milyon lira, ikinci tura kalırsa 149 milyon 617 bin harcama  öngörülüyor” dedi. Bu seçimde ilk kez televizyonların propagandanın son gününde mitingleri canlı vermelerinin mümkün olacağını bildirdi.

LİSTELERE İTİRAZ HAKKI

Se­çim­le­rde, 2 Tem­muz’dan iti­ba­ren muh­tar­lık böl­ge­si lis­te­le­ri as­kı­ya çı­ka­rı­la­cak. İti­raz­lar alın­ma­ya baş­la­ya­cak.

SAAT 17.00’YE KADAR

Muh­tar­lık böl­ge­si ile tu­tuk­lu ve tak­sir­li suç­lar­dan hü­küm­lü as­kı lis­te­le­ri­nin, as­kı­dan in­di­ril­me­si ve iti­raz­la­r 9 Tem­muz’da  17.00’ye ka­dar yapılabilecek.Ad­res­le­ri­ni gün­cel­le­mek is­te­yen, as­kı lis­te­le­rin­de adı bu­lun­ma­yan ve as­ker­lik ne­de­niy­le ka­yıt­la­rı­nı don­du­ran seç­men­ler bu ta­ri­he ka­dar İl­çe Se­çim Ku­rul­la­rı ve nü­fus mü­dür­lük­le­rin­den iş­lem­le­ri­ni ya­pa­bi­le­cek.