Yuvadan Çikan Son Deniz Kaplumbağaları Da Akdeniz’e Ulaştı

Yuvadan Çikan Son Deniz Kaplumbağaları Da Akdeniz’e Ulaştı

Mersin’de nesli tükenmekte olan Caretta Caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalarından çıkan son yavruları da güneşin ilk ışıklarıyla kendilerini Akdeniz’in serin sularına bıraktı.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, deniz kaplumbağaları için önemli bir merkez olan Mersin’in Alata, Kazanlı ve Davultepe sahilindeki yuvalardan bu yıl yavru çıkışının 100 bini bulduğunu söyledi.
Erdemli ilçesinde deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarından Alata sahilinde üniversiteli öğrenciler ve çevreci personelle birlikte sahil temizliği etkinliği düzenlendi. Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş’ın da katıldığı temizlik sırasında bazı yuvalardan sürpriz bir şekilde yavru çıkışı gerçekleşti.
Prof. Dr. Ergene ve öğrencileri bir yandan yavru kaplumbağalara yardımcı oldu, bir yandan da çevre temizliğine katılanlara deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Burada bir konuşma yapan Prof. Dr. Ergene, “Alata’da bugün yaptığımız çalışmada üniversite personelini ağırladık. Yavrulara yardımcı olmak için temizlik çalışması yaptık. Alata kumsalı 12 yıllık bir kumsal. Burası özellikle yeşil deniz kaplumbağaları için çok önemli bir alan. Caretta Carettalar için olduğu kadar yeşil deniz kaplumbağaları için de önemli. Burada her yıl yaklaşık 200 civarında yuva olur. Bu yıl da yine 200 civarında bir yuvamız var. Bu yuvalardan yavru çıkışları başlamıştı. Artık bunlar son yavru çıkışları. Yavrular sağlıklı bir şekilde denize kavuştular. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’ndaki Alata kumsalı yıllardır en iyi korunan alanlardan bir tanesi” dedi.
“YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞALARI AÇISINDAN YÜZ GÜLDÜREN BİR YIL”
Alata kumsalının yanı sıra Kazanlı, Davultepe, Anamur ve Göksu kumsallarının da deniz kaplumbağaları için önemli kumsallar olduğunu ifade eden Ergene, “Biz Kazanlı, Davultepe ve Alata kumsalında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 3 alanda da bu yılki çalışmalarımızda yuva sayısı yüzümüzü güldürecek sayılara ulaştı. Kazanlı kumsalında 670 yuvamız var. Henüz daha sonlanmadı, net rakam veremiyorum. Alata kumsalında 210 civarında yuvamız var. Davultepe kumsalında da yuva sayımız 100’e yaklaştı. Buralarda 10 binlerce yavruyu denize ulaştırma şansına ulaştık. Seneye yine hasretle bekleyeceğiz, hangi anaçlar gelecek ve kaç tane yuvamız olacak diye. Bu yılki verim oldukça iyiydi. Yeşil deniz kaplumbağaları açısından özellikle yüzümüzü güldüren bir sene oldu” diye konuştu.
İnsanların duyarlı olduğuna inandığını da belirten Ergene, “Yaşadığımız ortama, canlılara sevgi ve saygıyla yaklaşmamız gerekiyor. Hele de bunlar nesli tükenmekte olan canlılar. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Bu kadar çaba sarf etmemizin sebebi de bu. Bu kadar çaba sarf ediyorsak, halkımız da insanlarımız da bu özeni göstermeliler, gösteriyorlar zaten. Önemli olan kumsallarımızı temiz bırakmak, balıkçılarımızın özellikle şu yavru çıkış dönemlerinde ağa takılan yavruları kurtarmaları, ağlarını mümkün olduğu kadar üreme kumsallarının bulunduğu bölgelerin yakınlarına bırakmamaları gerekiyor. Pet şişeler, naylon torbaların atılmaması önemli. Naylon torbalar deniz içeresinde deniz anası gibi görünüyor, kaplumbağalar bunları yutuyor, boğularak ölüyorlar. İnsanlarımızı bu anlamda duyarlılığa çağırıyorum” şeklinde konuştu.