10 Kardeşi Olan Validen Öğrencilere Hayat Dersi

10 Kardeşi Olan Validen Öğrencilere Hayat Dersi

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Göynücek Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda "Başarı Öykünüzü Bizimle Paylaşır mısınız?" projesi kapsamında öğrencilerle buluştu.
Başarılı olan insanların çoğunun çok kaliteli ortaokul ve liselerden mezun olmadıklarını ancak kendi özverileriyle başarıya ulaştıklarını belirten Vali Çomaktekin, “Ben Mardin Ticaret Lisesi mezunuyum. O dönem şartlar bizi Ticaret Lisesi’ne yönlendirdi. Ben üniversite okumak istedim. Sabırla zamanı iyi kullanarak çalıştım ve üniversiteyi ilk yıl kazandım. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitimimi tamamladım. Dershaneye de gitmedim. O dönem Mardin’de dershane dahi yoktu. Maddi durumu iyi olan arkadaşlarımız hafta sonları Diyarbakır’da, Gaziantep’te, Şanlıurfa’da dershaneye giderlerdi. Bu noktada öğretmenlerime şükran borçluyum. Çünkü onlar hafta sonları ücret almadan okula gelip bizi sınava hazırladılar. Evde özel çalışma odamızda yoktu, olması da zaten mümkün değildi. Ben 11 çocuklu bir ailede büyüdüm. Babamızın bunu sağlayacak imkanı da yoktu. Bizde o yüzden okuldan çıktıktan sonra ilçe kütüphanesine gider ve arkadaşlarımızla ders çalışır, test çözerdik” dedi.
Öğrencilere imkanlarından şikayetçi olmamalarını ve şikayet etmenin tembel insanların özelliği olduğunu vurgulayan Çomaktekin, “Gençlik ülkelerin istikbalidir. Milletlerin umududur. Sizler bizim ümit çiçeklerimizsiniz. Toplumların en büyük gücü insan sermayesidir. Çünkü genç demek, dinamik hedefleri olan insan topluluğu demektir. Bu yüzden kendini geliştiren bir gençlik milletine ve devletine önemli katkılar sunacak demektir. Sizin yaşlarınızda insanlar hata yaparsa, bu hatanın acısını ömür boyu yaşayabiliyorlar. Bu dönemde kazanılacak iyi alışkanlıklar, size hayat boyu güzel bir yol çizecektir. Bu noktada sizlerin geleceği için aileleriniz ve öğretmenleriniz büyük bir fedakarlıkla mücadele ediyorlar. Sizler gerçekten çok şanslısınız 15-20 yıl öncesine baktığımızda gençlerin önemli sıkıntıları vardı. Gençler maddi imkansızlıklar nedeniyle okuyamıyordu. Artık böyle bir sorun kalmadı. Devletimiz son yıllarda eğitim alanında çok önemli yatırımlar yaptı. Fiziki şartlar gelişti ve eğitime ayrılan bütçe birinci sıraya yükseldi. Devletimiz imkanı olmayan her öğrenciye imkan sunmaya, okulların teknolojik ve fiziki altyapıları, eğitim araç ve gereçleri ücretsiz vermeye başladı. İmkanı olmayan öğrencilere kredi ve burslar sağlanmaya başladı. Barınma sorunlarına çözüm bulmak için ise yurtlar ve pansiyonlar yapıldı. Bu noktada başarıyı yakalayabilmek için size, ailenize öğretmenlerinize ve yöneticilerinize düşen görevler var. Ama burada asıl faktör sizlersiniz. Öncelikle gençler çalışkan olacak. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Ama çalışırken de stratejimizi iyi belirleyeceğiz, kendimizi iyi tanıyacağız. Nasıl, ne kadar çalışmalıyım, benim yeteneklerim hangi doğrultuda bunu iyi bilmemiz lazım. Bunu yaparken de rehberlik uzmanlarından yardım almamız gerekir. Bu açıdan en büyük şansınız yakınınızda öğretmenlerinizin bulunmasıdır. Başarılı insanlara baktığınızda hepsinin bir takım ortak özellikleri olduğunu görürsünüz. Bu insanlar zamanı iyi kullanır ve yönetirler, onlar için en önemli güç zamandır. Ayrıca özgüveniniz yüksek olsun, kendinizi asla küçük görmeyin. Ben bunu yapamam, başaramam demeyin. Siz başarılı olmak için bir konuya odaklandığınızda, boş şeylerle uğraşmadığınızda mutlak suretle başarılı olacaksınız” şeklinde konuştu.
Vali Çomaktekin daha sonra öğrencilerden gelen soruları cevapladığı programa Göynücek Kaymakamı Bekir Cansız, İl Jandarma Komutanı Ünsal Ağaoğlu, Göynücek Belediye Başkanı Kemal Şahin, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.