12. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi

12. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Hisarcık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ahmet Özkan “12. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi” çerçevesinde (RF) Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan şehrinde sunum gerçekleştirdi.
Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin köklü üniversitelerinden biri olan Kazan Federal Üniversitesi (????????? ??????????? ???????????)’nde 30 Ağustos - 06 Eylül 2014 tarihleri arasında “12. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi” gerçekleştirildi.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç ile birlikte bu konferans çerçevesinde Kazan’daki kongreye katılan Hisarcık Meslek Yüksek Okulu Yerel Yönetimler Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Ahmet Özkan “Türk Siyasal Kültürü’nde İtaat ve İsyan” isimli tebliğiyle sunum gerçekleştirdi.
Konferansta konuşmacılara seslenen Özkan, siyasal kültürü şekillendiren en önemli parametrelerin itaat ve isyan kavramları olduğunu dile getirerek demokrasi ve sosyal mühendislik olgularının iç içe geçen konseptler olduğunu belirtti. Türk siyasal kültürünün de bu kavramlar ve olgular bağlamında olgunlaştığını belirterek günümüz yetkinliğine ulaştığını ifade eden Özkan, Türk siyasal hayatının önemli dönüm noktalarında itaat ve isyan olgularının yarattığı toplumsal yansımaların yol açtığı siyasal refleksleri ve dış politik tepkileri sosyal mühendislik ve demokrasi olguları eşliğinde analiz ederek güncel siyasi krizlerin çözümünde katılımcılara önemli perspektifler kazandırdığına vurgu yaptı.
Sunumunun ardından uluslararası camiadan konferansa katılan değerli bilim adamlarıyla ve Kazan Federal Devlet Üniversitesi’nin güzide öğrencileriyle yemekte bir araya gelen Özkan, Kazan’ın sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel değerleriyle alakalı verimli görüşmeler gerçekleştirdi. Özellikle Kazan Tatarı öğrencilere Türkiye, Kütahya ve Hisarcık Meslek Yüksek Okulu hakkında bilgiler vererek yüksek lisans eğitimleri için üniversitemizin iyi ve doğru bir tercih olacağını dile getiren Öğretim Görevlisi Ahmet Özkan, Türkiye’ye karşı duyulan bu teveccühün samimiyeti ve içtenliği karşısında duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bunun yanı sıra Konferans öncesinde ve akabinde Kazan’ın kültürel değere sahip, özellikle Türk tarihinde önemli yer teşkil eden, yerlerini de ziyaret eden Özkan, duygularını şu şekilde dile getirdi: “Avrupa’nın en uzun nehri olma özelliğini taşıyan bu görkemli İtil (İdil, Volga) kıyılarında bulunan kutlu şehir Kazan’da bulunmak memnuniyet verici. Türk tarihini özellikle de İslamiyet’i kabul ederek ilk Türk İslam Kenti olma özelliğini kazanan Bulgar Türklerinin Yerleşim yerinde olmak ve bu kutlu tarihi yeniden yaşamak tarifi imkânsız duygular yaşattı. Bu duygular içerisinde Kanuni Sultan Süleyman’ı, Sahip Giray’ı, Safa Giray’ı, Ali Ekrem Hanı ve ismini saymakla tüketemeyeceğimiz aziz Hanlarımızı, Hükümdarlarımızı anlamak ve anmak bizi bahtiyar etti. Geçmişten günümüze yaşanan fetihler ve zaferler gözümüzde yeniden canlandı. Allah hepsinin ruhuna gani gani rahmet eylesin.” dedi.
12. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi bu gelişmeler, paylaşımlar ve temenniler ışığında son buldu.(MA-EFE)