15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Suya ve sabuna dokunarak çok basit bir yöntemle çok yüksek oranda bulaşıcı hastalıklardan korunabiliriz” dedi.
Hijyen ve sağlığın birbiriyle iç içe iki kavram olduğunu, el yıkamanın da kişisel hijyenin en önemli maddelerinin başında geldiğini, 2008 yılından bu yana özellikle çocukları hijyen konusunda bilinçlendirmek amacıyla 15 Ekim’in Dünya El Yıkama Günü olarak kabul edildiğini belirten Dr. Öner Nergiz, "El yıkama alışkanlığının, başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A, cilt hastalıkları, tifo, kolera, trahom gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasının yanında, alt solunum yolları enfeksiyonlarının da yayılmasında büyük rolü vardır” diye konuştu.
Ellerin günlük hayatta çevreyle her türlü ilişkiyi sağladığı sebebiyle en çok bakteri barındıran organ olduğuna değinen Öner Nergiz, “Dünyada her yıl görülen grip, mide bağırsak hastalıkları, dizanteri ve hepatit A gibi bulaşıcı hastalıkların görülme sebepleri arasında yetersiz el yıkama ve kötü el hijyeni ilk sıradadır. Günlük hayatımızda tuvaletten önce ve sonra, yataktan kaldıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde, yemeklerden önce ve sonra, topluma açık yerlerde nesnelerle temastan sonra, tırnak kestikten sonra, yemek hazırlarken, hayvanlara dokunduktan sonra, bebeklerin altını değiştirdikten sonra, bebekleri emzirmeden önce, gıda maddesi üretimine başlarken, burun, göz, kulak akıntılarına temastan sonra, özellikle nezle ve gripte burun silinmesinin ardından, hasta bakımı öncesinde ve sonrasında, akvaryum suyuna dokunduktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır” şeklinde konuştu.
El kirliliğinden sakınmanın sadece kişinin kendini değil, başka insanları koruması için de gerekli olduğuna değinen Nergiz, “Yemek fabrikaları, lokantalar ve pastaneler, hastane mutfakları gibi gıda sektöründe çalışanlar, hastane personelleri, bebek bakıcıları el hijyeni konusunda en çok dikkat etmesi gereken gruplardır. Özellikle doğru teknikle el yıkamaları, açık yara ve kesi varsa kapatılması, tırnakların temizliği ve kesilmiş olması büyük önem arz etmektedir. Okullarda, kreş ve gündüz bakımevlerinde çocukların el yıkamaları mutlaka denetlenmeli, bu konu üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Evlerde de anne ve babalar çocuklarının sağlığını korumak için uygun el yıkama alışkanlığı kazandırma konusunda özen göstermelidirler. Suya ve sabuna dokunarak çok basit bir yöntemle çok yüksek oranda bulaşıcı hastalıklardan korunabiliriz. Hem kendi hem de başkalarının sağlığını korumak elimizde olduğunu unutmayalım. Temiz ellerle sağlıklı günler diliyorum” ifadelerini kullandı.