30. İl Müftüleri İstişare Toplantısı Edirne’de Başladı

30. İl Müftüleri İstişare Toplantısı Edirne’de Başladı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ölümler arasında ayrım yapmanın insanlığa yakışmayacağını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl periyodik olarak düzenlenen, ‘İl Müftüleri İstişare Toplantısı’, Edirne’de başladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam dünyasında 12 milyon insanın hunharca katledildiğini hatırlatarak, "Geçen hafta Paris’te 12 insan katledildi. Bunu biz de tasvip etmeyiz. Ama 12 milyon insana ses çıkarmayan çağdaş dünyanın 12 insan için ayağa kalkmasını ibretle izliyoruz" dedi.
Edirne Margi Otel’de düzenlenen, 30.’uncu İl Müftüleri İstişare Toplantısı’na, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez başta olmak üzere, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, 81 il ve Balkanlar’dan gelen müftü ve müftü yardımcıları katıldı.
30.’uncu İl Müftüleri İstişare Toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Selimiye Camii Baş İmam-Hatibi Süleyman Demiray’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm ve Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in karşılama ve açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ilk olarak Paris’te yapılan kınama yürüyüşü ile ilgili eleştirilerde bulundu.
"ÖLÜMLER ARASINDA AYRIM YAPMAK İNSANLIĞA YAKIŞMAZ"
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ölümler arasında ayrım yapmanın insanlığa yakışmadığını belirterek, "Ölümler arasında ayrım yapmak insanlığa yakışmaz. Katliamlar arasında ayrımcılık yapmak insanoğlunun kari değildir. Şiddet ve terörün seküler temellere dayandırılmasıyla, sözde dini temellere dayandırılması arasında fark gözetmek, ayrımcılık yapmak doğru değildir. Vahşete dayalı ölüm, vahşete dayalı ölümler Şam’da Bağdat’ta olmasıyla Paris’te olması arasında hiçbir fark yoktur. Dehşet ve katliamların, Nijerya’da, Yemen’de meydana gelmesiyle Berlin’de, Londra’da, Washinton’da, New York’da meydana gelmesi arasında herhangi bir fark gözetilmemelidir. Eğer dünya bu ölümlerin hepsine ama hepsine bu katliamların tamamına, din, mezhep, coğrafya, bölge ayırımı yapmaksızın aynı tepkiyi vermiyorsa, işte asıl insanlık o zaman tümüyle ölüme mahkum olur. Son günlerde bunu acı acı yaşıyoruz ve ibretle bütün dünyayı çağdaş dünyayı izliyoruz. Bir tarafta son 10 yılda İslam coğrafyasında acılarla kıvranan 12 milyon insan katledildi, yok edildi ama geçen hafta Paris’te yine aynı şekilde hiçbir müminin, hiçbir akli selimin kabul etmeyeceği bir şekilde 12 insan hunharca katledildi. Ama 12 milyon insanın katline ses çıkarmayan insanlığın sadece 12 kişiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayağa kalkmasını da biz hep birlikte ibretle izledik ve insanlığın bir an önce bu noktada kendisine gelmesi gerektiğini ifade etmek isterim" diye konuştu.