7 Bölge 7 Şehir Adı Altında Bastırılan Hatıra Paralarda Van Unutulmadı

7 Bölge 7 Şehir Adı Altında Bastırılan Hatıra Paralarda Van Unutulmadı

Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından bastırılan hatıra paraların üzerine Van’ın Gürpınar İlçesindeki tarihi Hoşap Kalesi ve Van Gölü’nün endemik türü olan İnci Kefalı balığının göç resmi bırakıldı.
Önemli tarihi, bilimsel, kültürel ve sanat olayları ile anmaya değer olay ve günleri belirtmek, ün yapmış Türk büyüklerini anmak amacıyla 2014 yılında bastırılan hatıra paraların üzerine, Van’daki tarihi bir mekan olan Hoşap Kalesi ile doğal bir zenginlik olan Van Gölü’ndeki İnci Kefali Balığı ve ters lale figürleri kullanıldı. 7 bölge 7 şehir adı altında bastırılan paralarda Van, Ağrı, Kayseri, Kars, Tokat illerinin tarihi mekanları yer alırken, İstabul, Ankara için 2014 Kadınlar Basketbol Şampiyonası kullanıldı.
Van ve Ağrı’ya ortak basılan paralarda Hoşap Kalesi ve İnci Kefali balığının uçarak göç etmesi figürlerinin kullanılmasını kendilerini mutlu ettiğini belirten ve yıllardır Gürpınar ilçesindeki Hoşap Kalesi’nde kazı ve incelemeler yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kalenin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Hatıra parayı sipariş ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Top, 31 gram, 38.61 milimetre çapında ve 925 ayar gümüşten olan hatıra paraların 2 bin adet bastırıldığını ve 100 liraya satıldığını ifade etti.