Adıyaman’dan Türkiye’ye Örnek Davranış

Adıyaman’dan Türkiye’ye Örnek Davranış

‘Huzur Kenti’ olarak bilinen Adıyaman’da tüm Türkiye’ye örnek olacak bir davranış sergilenerek, toplumun ileri gelenleri ‘birliktelik’ bildirisi yayınladı.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde müftülük, Süryani Kadim Metropolitliği, Alevi dedeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi partilerin il başkanları, muhtarlar başta olmak üzere toplumun ileri gelenleri ‘birliktelik’ mesajı verdi.
Türkiye’de ‘Huzur Kenti’ olarak bilinen Adıyaman’ın ileri gelenleri son günlerde Kobani nedeniyle çıkan olaylar nedeniyle toplumu sağduyuya çağırdı.
ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman’da ilk kez toplumun huzurunu bozacak gelişmelerin olduğunu ve bunun tüm toplumu rahatsız ettiğini vurguladı.
Adıyaman’ın isminin ‘Adıyaman’, soy isminin ‘huzur’ olduğunu kaydeden Mustafa Uslu, tüm Türkiye’nin hiçbir yerinde kırıp dökmeleri tasvip etmediklerini söyledi.
Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da birlikte yaşama kültürüne zerre kadar zarar gelmesine müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Uslu, “Hepimiz dikkatli olmak, sağduyulu düşünmek zorundayız. Özellikle sorumluluk taşıyan herkes bin düşünüp, bir konuşması gerekir. Onun için önce Türkiye’nin, bölgemizin, Adıyaman’ımızın huzurunu bozmaya yönelik hiçbir tavır ve davranışa müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Mustafa Uslu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Son günlerde ülkemizin değişik kentlerinde olduğu gibi, Adıyaman’da da 6-7-8 Ekim 2014 tarihleri arasında ilimize yakışmayan bir takım olaylar meydana gelmiştir. Kamuoyunun malumları olduğu üzere Adıyaman ilimiz, öteden beri hoşgörünün ve huzurun hakim olduğu bir şehirdir. Adıyaman, ülkemizde hoşgörünün en güzel örneğinin yaşandığı Alevi’si, Sünni’si, Kürt’ü, Türk’ü ve Süryani’si ile Anadolu’nun her türlü renklerini içinde barındıran huzur ve barış kentidir. Bugün bize düşen ise gönül birlikteliğini geliştirmektir. Suriye’de hepimizi üzen olayları bahane ederek ülkemize ve demokrasimize hiçbir yarar sağlamayacak biçimde hareket ederek huzur ve güven ortamımızı bozucu nitelikte sergilenen tutum ve davranışlar, sadece ülkemize ve halkımıza zarar vermektedir. 7 Ekim 2014 günü akşamı ilimizde protestocular tarafından gerçekleştirilen yürüyüş ve protesto eylemlerinde vatandaşlarımıza ait işyerleri, araçlar, banka şubesi, ATM cihazları zarar görmüş, olaylara müdahale eden ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinden sorumlu 19 Emniyet teşkilatı mensubumuz ise, çeşitli yerlerinden yaralanmışlardır. Bu olayları tasvip etmek mümkün değildir. İnsanlar gösteri haklarını tabii ki kullanmalıdır. Ancak demokratik hak arayışı hukuka ve yasalara uygun şekilde olmalıdır. Kobani ile ilgili elbette hassasiyetimiz olmalıdır. Fakat bu yaşananların Kobani’ye yararı olmayacaktır. Biz kardeşiz. Kardeşlik hukukumuz bin yıllara dayanmaktadır. Bir arada yaşamaktan başka şansımız yoktur. Barışa çok yaklaştığımız bu süreci kendi elimizle heba etmeyelim. Anadolu toprakları bizim ortak coğrafyamızdır. Bu çerçevede, huzur ve hoşgörünün kenti olan Adıyaman ilimizde son günlerde benzer davranışlarda bulunan çevreleri, kanunsuz eylemlere son vermeye çağırıyoruz. Dolayısıyla, bu çevreleri sağduyuya, demokratik hak ve hukuk çerçevesinde hareket etmeye davet ediyoruz. İlimizdeki bütün siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin de bu konuda aynı duyarlılığı gösterdiği ve sağduyulu bir tutum içinde olduğunu kamuoyuna belirtmek isteriz. Adıyaman’ımızın huzur ve güven ortamını bozacak eylemlere vatandaşlarımızın itibar etmemelerini rica ediyoruz. Aksi davranışlar ilimiz imajına yakışmamaktadır. Sonuç olarak, Adıyaman halkımızın geçmişte olduğu gibi, bugün de huzur ve hoşgörü kentinin insanları olmanın sorumluluğu ve gururuyla hareket edeceklerinden, hiç şüphemiz bulunmamaktadır.”