Afyonkarahisar’da Soğuk Hava Kömür Satıcılarına Yaradı

Afyonkarahisar’da Soğuk Hava Kömür Satıcılarına Yaradı

Afyonkarahisar’da sert yaşanan kış şartları kömür fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10 zamlanmasına sebep olurken, buna rağmen satışların ikiye katlandığı bildirildi.
Kış mevsiminin yoğun geçtiği kentte yakacak ihtiyacı olan vatandaşları kömür telaşı sardı. Satışların yanı sıra kömür fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 10 artış yaşandı. Hava sıcaklıklarının her geçen gün düşmeye başladığı kent genelinde, doğalgazlı evde oturmayan vatandaşlar çareyi yakacak satıcılarında arıyor ve tonlarca kömür alıyor. Kömür satışlarının hızlandığı kentte yerli kömürün ton fiyatının 450 ile 500 TL, ithal kömürün fiyatının ise 600-700 TL arasında değiştiği kaydedildi.
Kömür satışları ile ilgili bilgisine başvurulan Emrah Çengelci, “Geçen yıla göre daha yoğun kış şartlarıyla mücadele ediyoruz. Buna bağlı olarak kömür satışları da bu yıl biraz daha yoğun. Merkeze bağlı köy ve beldelere daha yoğun satışlarımız oluyor. Bu yıl geçen yıla göre dolar kurundaki hareket, devlet ocaklarındaki ve Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) zamları ile birlikte ithal ve yerli linyitlerde biraz yükselme oldu. Tüketicilerin buna tepkisi var fiyatlardan dolayı. Kış şartlarından mı oldu diyorlar? Ama kış şartlarından önce enerjideki, dünyadaki yükselmeye bağlı olarak ithal kömür ve yerli kömür fiyatlarımız yüzde 10 civarında yükseldi” dedi.
“KENTE KAYIT DIŞI KÖMÜR GİRİŞİ ÇOK FAZLA”
Çengelci, açıklamalarında, kent genelinde büyük bir kısmı kömürden kaynaklı hava kirliliği ile ilgili şöyle devam etti:
"Merkez hava kirliliği ile ilgili 2015’te bu yıl Afyonkarahisar Valiliği’nin Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) kararları ile birlikte kaliteli linyitin tüketimi ile alakalı kararlar alındı. İnşallah 2015-2016 döneminde bunun karşılığını göreceğiz. Merkeze bağlı köy ve beldelerde dahil kükürdü yüksek hava kirliliği fazla olan bölgelerde kesinlikle düşük kaliteli ürün vatandaş yakmayacak. Biz de satmayacağız. Burada sadece Afyonkarahisarlı yurttaşlara düşen görev katı yakıt belgesi olmayan kamyoncu diye tabir ettiğimiz dışarıdan kalitesiz ürünleri kayıt dışı olarak getiren insanlardan kömür almasınlar. Hem kendileri zararlı olur, ürün yanmaz sıkıntı yaşanır hem de çevreye ciddi anlamda kükürt salgılayıp çevreyi de rahatsız ederler. Bununla ilgili yaptırım ve cezalarda var. Dolayısıyla kömüre rağbet var kısmi olarak ama uzun vadede merkeze ve merkeze bağlı ilçelerde insanlar ısınma amaçlı doğalgazı tercih ediyorlar. Biraz daha zahmetsiz. Fiyatların yükselmesine bağlı olarak kısmen doğalgaz müşterisi de üç torba 5 torba perakende şeklinde kömür aldığı oluyor. Bu yıl biraz daha kış şartları yoğun geçiyor.”
“HAVA KİRLİLİĞİ KALİTESİZ KÖMÜR KULLANIMINDAN KAYNAKLANIYOR”
Bir başka işletme sahibi Mustafa Asım Uz ise Afyonkarahisar’da, kalitesiz kömür kullanıldığına dikkat çekti. Uz, “Kış şartları her ne kadar artsa da kömür tüketimi Afyonkarahisar’da gittikçe azalıyor. Bunun sebebi de AFJET ve doğalgazın gelmesi. O yüzden kömür tasamız azalıyor. Ama bu kış insanların kömür kullanımı arttı, kış şartları fazla olduğu için. Afyonkarahisar’daki hava kirliliğine gelince kesinlikle kalitesiz kömür yakılmasından. Kalitesiz ucuz kömür yakılıyor buna da yetkililer göz yumuyorlar” diye konuştu.