Akçakiraz’da Kanser Taraması Ve Eğitimi

Akçakiraz’da Kanser Taraması Ve Eğitimi

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Merkez Toplum Sağlığı Merkezi KETEM birimi tarafından Akçakiraz beldesinde kanser taraması yapılarak eğitim verildi.
KETEM tarafından Elazığ merkez Akçakiraz beldesinde ikamet eden bayanlara yönelik planlanan kanser tarama faaliyeti gerçekleşti. Aile hekimleri ve KETEM biriminin düzenlediği tarama programına katılan bayanlardan 30-65 yaş grubuna dahil olanlardan rahim ağzı kanseri taraması için HPV örneği alındı. HPV örnekleri alınan bayanlar taramaların devamı için KETEM’e getirilerek meme kanseri taraması için mamografileri çekildikten sonra kendi kendine meme muayenesi eğitimi de verildi.
Vatandaşların önce kendi sağlıkları, sonra da sevdikleri için taramalara katılmalarını isteyene Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, "Kadın kanserlerinde erken teşhisin hayat kurtardığı sağlık uygulamalarının bulunduğu bir dönem içerisindeyiz. Hastalık ile geçen her gün kişilerin sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Teşhis edilmiş hastalıklar tedavi edilebilecektir ve bu sayede kişiler yaşam sürelerini daha uzun ve kaliteli geçirebileceklerdir. Ancak teşhisi yapılmayan hastalıkların tedavisi yapılamayacağı için kişi hastalığı ilerlediği dönemlerde hem daha çok ağrı çekecek hem de yaşam kalitesi düşecektir. Bu nedenle her zaman söylediğimiz erken teşhis hayat kurtarır sloganını tekrarlamak istiyorum" dedi.