Akdeniz Belediyesi, Çocuklara Haklarını Anlatan Kitap Dağıttı

Akdeniz Belediyesi, Çocuklara Haklarını Anlatan Kitap Dağıttı

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine, çocuk haklarını anlatan 5 bin 600 kitapçık dağıttı.
Uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınan çocuk hakları, Akdeniz Belediyesi ve İHD Mersin Şubesi tarafından bir kitapçık haline getirildi. “Biz Çocuğuz, Haklarımız Var!” adlı kitapçık, Akdeniz Belediyesi Çocuk ve Gençlik Sağlık Danışma Merkezi öğrencileri ile ilçe sınırlarındaki ortaokul öğrencilerine dağıtıldı. Toplam 5 bin 600 öğrenciye ulaştırılan kitapçıkta, çocuk hakları savunuculuğu, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuk istismarı gibi konularda eğitici bilgiler ile çocuklara yönelik çalışmalar yapan kuruluşların web adresleri, herhangi bir olumsuzluk durumunda çocukların başvurabilecekleri kurumların bilgileri yer alıyor.
Kitapçık dağıtımına, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, Eş Başkan Yardımcısı Sebahat Gençtarih Cebe ile İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi katıldı. Gençlik Danışma Merkezi’ndeki kitapçık dağıtımı sırasında liselere giriş sınavına hazırlanan çocuklarla sohbet eden ve kitapçık hakkında bilgiler veren Eş Başkanlar Mutlu ve Türk, "Sizler bizim geleceğimiz, umudumuzsunuz. Sizlerden özveri içinde çalışmanızı ve hak ettiğiniz yerlere gelmenizi istiyoruz. Eğitim hayatınızı sürdürürken çalışkan, dürüst ama aynı zamanda haklarını bilen bireyler olmanızı diliyoruz. İnsan olmaktan, çocuk olmaktan dolayı sahip olduğunuz haklarınızı öğrenirseniz, ileride demokrasi mücadelesi ve hak arama bilincinizi de geliştirmiş olursunuz. Şu an dağıttığımız kitapçıktan faydalanın. Kitapçığı okuyun, ailelerinize ve arkadaşlarınıza da mutlaka okutun. Çünkü Türkiye’de insan ve çocuk hakları noktasında çok ciddi ihlaller var” ifadelerini kullandılar.
İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi ise kendisinin de emekli bir öğretmen olduğunu belirterek, insanların ancak haklarını kullanabildiği sürece insan olabildiğini vurguladı. İnsanların haklarının bilincinde olmasının önemine değinen Tanrıverdi, “Bu bilince sahip bireyler, hak ihlali durumunda kendini savunabilir ve hakkını arayabilir. Öte yandan çocuklarımızın, genel insan haklarının yanı sıra çocuk olmalarından kaynaklı devredilemez, tartışılamaz hakları vardır. İnsan hak ve özgürlüklerinin kullanılabilmesi için önce hakların neler olduğunun bilinmesi gerekir. Tüm devletler, çocukların bu temel haklarını yerine getirme konusunda görevli ve sorumludur” dedi.
Kitapçıkta çocuk haklarına ilişkin bilgilerin yanı sıra dünyada çocukların yaşadığı sorunlara ilişkin çarpıcı detaylara da yer veriliyor. Dünyada sağlıklı beslenemeyen çocuk sayısının 1 milyar 100 milyon, evsiz çocuk sayısının 760 milyon olduğu belirtilen kitapçıkta yer alan araştırma sonuçlarına göre, dünya genelinde ağır işlerde çalıştırılan 260 milyon, yoksulluk sınırı altında 380 milyon, hiç okula gitmeyen 170 milyon çocuk var.