Akdeniz Belediyesi ’pilot Belediye’ Seçildi

Akdeniz Belediyesi ’pilot Belediye’ Seçildi

Akdeniz Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği ile İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği İşbirliği Programı kapsamında, ’Yerel Demokrasi ve Halk Katılımı’ başlığıyla pilot belediye seçildi.
İsveç Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Türkiye Belediyeler Birliği ile İsveç Bölgeler ve Yerel Yönetimler Birliği işbirliğinde oluşturulan ’TUSELOG Programı’nda, ’Yerel Demokrasi ve Halk Katılımı’ konusunda pilot belediye seçilen Akdeniz Belediyesi yönetimi, Ankara’dan gelen Sezin Üskent, Oya Otman ve Yasin Durdu’dan oluşan heyetle bir araya geldi.
Program kapsamında Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu’ya bilgiler veren heyet üyeleri, TUSELOG’un büyük bir program olduğunu ve farklı alanlarda çalışmalar yaptığını belirterek, "Biz bugün sadece yerel katılım çalışmaları için buradayız. Amacımız, Türkiye’deki yerel katılımın şu andaki halinin bir fotoğrafını çekmek ve ondan sonra bu fotoğraftaki sorunlara, sıkıntılara ışık tutabilecek örnek uygulamalar yapmak. Bugün burada yaptığımız toplantıda da ekibiniz, Akdeniz Belediyesi’nin bütün çalışmalarını, perspektifini paylaştı. Yeni hazırlanan proje ve hizmet fikirlerini anlattılar. Yaptığımız bütün çalışmaların temel hedefi, yerel katılım mekanizmalarını daha iyi işleterek, halkın karar alma süreçlerinde yer almalarını teşvik etmek" dedi.
Ziyaretleri nedeniyle heyete teşekkür eden Yüksel Mutlu, belediyenin yerel demokrasi ve halkın yönetime, karar mekanizmasına katılımı noktasındaki uygulamalarından bahsetti, yerelin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Türkiye’de ilçe belediyelerin yaşadığı kaynak sıkıntısına da işaret eden Mutlu, "Bahsettiniz proje ve çalışmalar hem kolay hem de zor. Şöyle ki, bir bütçeye sahipseniz, bütün bunları yapmanız için, eğer bir zihniyete de sahipseniz ki, o zihniyet bizde var. Arkadaşlarımızda o enerji de var. Elinizde bütçeniz de olduğunda çok kolay. Ama eğer bir bütçeniz yoksa bu işler çok zor. Bu noktada ilçe belediyelerin yaşadığı kaynak sıkıntısına dikkat çekmek istiyorum. Bu bir problem. Çünkü yoksul bir kentte halktan kaynak toplayamazsınız. Kaynağı siz yaratmak zorundasınız belediye olarak. Bu kaynağı yaratmak noktasında problemler yaşıyoruz. Ama biz bu kaynaksızlık durumuna rağmen, bu hizmetleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
"Artık merkezi hükümetin bu politikalarından vazgeçip yereli güçlendiren, bütçesini güçlendiren bir yerde olması lazım" diyen Mutlu, şöyle konuştu; "Sizlerin de bu lobi ve faaliyetleri göstermeniz gerektiğini düşünüyorum. Benim arkadaşlarım emek ve çalışma boyutunda olacaklar ama sizlerin, Türkiye Belediyeler Birliği’nin de böyle bir görev ve sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Belediyelerin güçlenmesi, yerel demokrasinin güçlenmesi ile alakalıdır. Yerel demokrasiyi nasıl güçlendireceğiz? Bu hizmetlerle. Peki bu hizmetleri nasıl yapacağız, kiminle yapacağız? Mesele dönüp dolaşıyor ve döngü oraya geliyor. Ama biz kısıtlı imkanlara rağmen, vaat ettiğimiz şeyleri gerçekleştirme konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacağız."
TUSELOG PROGRAMI
Türkiye Belediyeler Birliği ile İsveç Bölgeler ve Yerel Yönetimler Birliği işbirliğinde oluşturulan Türkiye-İsveç Yerel Yönetimler Ortaklığı Programı (TUSELOG), İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği (SALAR) ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İsveç ve Türk yerel yönetimleri arasındaki ikili işbirliğidir. Programın genel hedefi, Türkiye’de yerel yönetişimin gelişmesini desteklemek, Türkiye Belediyeler Birliği’nin kapasitesinin güçlendirmek. Sivil katılım, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana yapıya yerleştirilmesi, organizasyonel geliştirme, hizmet sunumu, planlama ve ortaklık konularında hizmet sağlamak için belediyelerin kapasitesinin geliştirilmesi. TUSELOG Belediye Ortaklıkları bileşeninin bir parçası olarak, İsveç ve Türk belediyeleri ortaklıkları, projeler yürütmekte ve bilgi ve teknoloji alışverişinde bulunmaktadır.