Altın zirveden çekiliyor

Altın zirveden çekiliyor

Altın fiyatlarının iki ayın yükseğine çıkmasının ardından bazı yatırımcıların kar satışına gitmek istemesi ile fiyatlar geriliyor. Platin ve paladyum ise Güney Afrika'da greve giden maden işçilerinin bu hafta işbaşı yapacağı beklentisi ile düşüyor.

1310 DOLAR SEVİYESİNDE

Spot altının onsu yüzde 0.4 kadar düşüş ile 1,310 dolara geriledi ve Singapur'da yerel saat ile 12.05'te 1,312. 37 dolardan alıcı buldu. Altın, 20 Haziran Cuma günü 1,322.12 dolar ile 15 Nisan tarihinden bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı.

3 HAFTA ÜST ÜSTE YÜKSELDİ

Altın, geçtiğimiz hafta üst üste 3. haftalık yükselişini gösterdi. Altın fiyatlarının yükselişinde Amerikan Merkez Bankası Fed'in gösterge faizini kayda değer bir süre yaklaşık sıfır seveiyesinde tutacağını açıklaması ve Irak'ta yükselen tansiyon ile yatırımcının alternatif yatırım araçlarına yönelmiş olması etkili oldu.

"ALTIN DÜŞECEK ÖNYARGISI"

Dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin'de ise Şangay'daki altın kontratları 20 Haziran tarihinde düşüşünü ikinci güne taşıdı. SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları ise yaklaşık 1 ayın en düşük seviyesi olan 782.62 ton oldu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Analisti Victor Thianpiriya “Halen daha düşük altın fiyatları için bir önyargı var. Çin'den ciddi bir talebin olmaması ve yatırımcı varlıklarının yönünün belli olmaması buna katkı sağlıyor.” dedi.

FED ALTINI FRENLEDİ

Altın, Irak krizi ile Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik nedeniyle, 2011'den beri ilk defa üst üste iki çeyrekte değer kazanma yolunda ilerliyor. Altının 12 yıllık yükselişi, geçen yıl Fed'in ekonominin toparlanması sonucu teşviği azaltacağı beklentileri nedeniyle sona ermişti.

Ağustos vadeli altının onsu Comex'te yüzde 0.3 değer kaybıyla 1.313 dolara geriledi. ABD Commodity Futures Trading Commission verileri, yatırımcıların pozisyonlarını yüzde 30 artırarak 66.752'ye çıkardıklarını gösterdi.

Platinin onsu yüzde 0.4 düşüşle 1.451.75 dolardan işlem görürken, paladyumun onsu yüzde 0.2 değer kaybederek 820.23 dolar oldu. Güney Afrika Broadcasting Corp. Maden işçilerinin işe geri dönmek için İnşaat Derneği ile anlaşmaya vardığını açıkladı. Güney Afrika en büyük platin ve en büyük ikinci paladyum üreticisi. Spot gümüşün onsu yüzde 0.4 kayıpla 20.7912 dolara geriledi.