Bakan Yıldız, ’5. Türkiye Enerji Zirvesi’ne Katıldı

Bakan Yıldız, ’5. Türkiye Enerji Zirvesi’ne Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep’te gerçekleştirilen 5. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuştu.
Bu yıl 5.’si gerçekleştirilen Türkiye Enerji Zirvesi, Gaziantep Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. 5. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi:
"Böyle bir organizasyonun Gaziantep’te yapılmış olması ve Anadolu’nun büyük ve önemli şehirlerine bu organizasyonların yayılıyor olması aslında enerji sektörünün hissedilebilir oluşuna, var oluşuna önemli delillerden ve gelişmesine konacak önemli katkılardan bir tanesidir. Çünkü biz bir değişimi yönetiyoruz. Bir dönüşümü yönetiyoruz. Hem büyüyeceksiniz, büyürken de değişeceksiniz. Nasıl değişiyoruz? Kamu yerini özel sektöre bırakıyoruz. Finansmanını özel sektöre bırakıyoruz. Müteşebbisliğini özel sektöre bırakıyoruz. Kamu ne yapacak? Denetim görevini yapacak. Düzenleyecek politikalar, stratejiler koyacak ve bunların her birisinin yerinde işleyip işlemediğine hep beraber gözlemleyecek. Piyasa faaliyetlerinde özellikle elektrik, doğalgaz, LPG, akaryakıt sektörü gibi vatandaşımızı birebir ilgilendiren ve o hizmetleri kendi alanına taşıyan ve refah seviyesinin en önemli hissedilebilir oluşuna gerekçe olan enerji sektörünün hep beraber anlamış hissetmiş olacak. O açıdan bizler bu değişimi ve dönüşümü bu salonda bulunan bütün arkadaşlarımız ile beraber yaşıyoruz, yönetiyoruz. Birimizin emeğinin eksik olması halinde diğerinin çabalarının, gayretlerinin boşa düşebileceği bir sektörde bulunuyoruz. O açıdan ben özellikle değerli mesai arkadaşım bakanımız Fatma Şahin hanımefendiye Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı döneminde de ve diğer belediye başkanlarımızla uyumuyla beraber buradaki yapacağı işlerin enerji sektörüne konacak bir katkı olacağına da inanıyorum. Bu merkezi ve yerel yönetimlerin birbirinden ayrılmadan, birbirini destekleyerek, güçlendirerek yapacağı işlerdir. Bunların imar uygulamaları, yine yaptığımız işlerin senkron bir halde özel sektör, kamu, merkezi yönetim ve yerel yönetimle beraber gerçekleşeceğine inanıyorum."
"Bizlerin bundan özellikle 30-40 yıl önce kurmuş olduğu tesislerin şehrin önemli merkezlerinde kalmış olmasıyla beraber belki de imarla alakalı düzenlemeleri etkileyebiliyor. Bizler oralardan fonksiyon oluşumuzu etkilemeksizin ikişer, beşer adım geri çekilmek durumundayız ki o şehirler daha da güzelleşsin" diyen Yıldız, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Türkiye’deki değişimin özellikle özel sektöre aktarılırken kamu zihnini küçültmeden bunları yapmak durumundadır. Kamu, hem zihnini küçültmeyecek, büyütecek hem de elindeki yatırımları özel sektörle paylaşacak. Nasıl paylaşacak? Bunların her birisini makul seviyede paylaşacak. Aşırı karlar vermeyecek. Aşırı zararlar vermeyecek. Düşük karlar da vermeyecek. Makul kar dediğimiz piyasa şartlarında o ülkenin ekonomisiyle uluslararası sermayesiyle beraber değerlendirilecek temel konulardır. Bizler 2013 yılında ve son 12 aya baktığımızda 2013 yılının Ağustos sonu ve 2014’ün Ağustos sonu itibariyle baktığımızda 7 bin megavat civarında hatta o miktarı geçen bir enerji kurulu üç daha eklemişiz. Bunu kimler ekledi? Özel sektör ekledi. Önünü kim açtı? Kamu açtı. Eğer kamu ve özel sektör bütün ilgili kuruluşlarıyla beraber senkron çalışmazsa, eş zamanlı uyum içerisinde çalışmazsa bu tür yatırımların gerçekleşme imkanı olmaz. Sektöre yabancı olan ve basın yoluyla bizleri izleyenlere özellikle bir mukayese yapmak açısından bir örnek vermek isterim. Bu 7 bin megavat dediğimiz miktar, bir çırpıda sayacağımız yaklaşık 15 ülkenin kurulu gücünden daha fazla bir miktar. Yani Türkiye 2013 yılında birçok komşu ülkesi de olduğu gibi Türkiye’ye bir ülke daha ekliyor, iki ülke daha ekliyor. Yani büyüme çok ciddi rakamlarda. Kurulu gücümüzdeki büyüme yaklaşık yüzde 11,5 civarındadır ve 2 yıldan bu yana tüketimden daha fazla arzın olduğu bir Türkiye’ye geldik. O yüzden ben hem siyasi iktidara güvenen hem de enerji sektörüne güvenen özel sektör yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum. Kendilerini tebrik ediyorum."