Barışan’dan 3 Aralık Mesajı

Barışan’dan 3 Aralık Mesajı

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Muş Şube Başkanı Mahir Barışan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Türkiye’de ve dünya genelinde yapılacak etkinliklerin tek nihai amacı olduğunu bunun da her biri asla kendi kaderine terk edilmeyi hak etmeyen binlerce insanı ve onların toplum içinde yer almasını sağlama önünde bulunan çeşitli engellerin hatırlanmasını sağlamak olduğunu ifade eden Barışan, “Unutmayalım ki yaşadığımız yerleri, iş hayatını, sosyal yaşam alanlarını kendimize göre dizayn ettiğimiz için o insanlar hayatlarına devam ederken bir sürü engeller çıkarıyoruz. Aslında aynayı tersten tutarsak onların engelli olmadığını sadece koşul ve çevrenin onlara göre tasarlanmadığını görürüz" dedi.
En büyük engelin vicdansızlık olduğunu ifade eden Barışan, "İlimizin en büyük sivil toplum kuruluşu olan sendikamız eskiden olduğu gibi önümüzdeki dört yıl boyunca da yine en büyük engelin ’vicdansızlık’ olduğu düsturunu unutmadan bu kardeşlerimizin sadece yaşamlarını idame ettirmesini değil sosyal hayatta ve iş hayatında da var olabilmeleri için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Bilhassa çalışma alanında karşılarına çıkan zorlukların farkındayız. Bu anlamda engelli insanlarımız için dünya tarihinde ilk pozitif ayrımcılık örneğini ayağından engeli bulunmasına ve birçok güçlü alternatifi olmasına rağmen Muaz Bin Cebel’i, Yemen’e vali olarak atayan Hz. Peygamber göstermiştir. Bugün hala bu kutlu insanın insanlık anlayışının çok gerisinde olsak da aynı pencereden konuya eğilmeyi ülkü edinen bizler, inşallah ileriki süreçte de bu konuların sıkı bir takipçisi olacağız. Onların sorunlarına kulak kapatan değil onlarla hemdert olan bir anlayış içinde olacağız" diye konuştu.
Muş’ta da engelliler için kamu kurumları tarafından çeşitli hizmetlerin verilmesi gerektiğinin altını çizen Barışan; "İlimizdeki caddelerin, kaldırımların, tesislerin, kurum ve kuruluşların engelli vatandaşlarımız da düşünülerek yeniden düzenlenmesi, örneğin görme engelli vatandaşlarımız için kabartmalı sarı şeritler çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle seçimlerde oy kullanmak isteyen engelli vatandaşlarımız, fiziki yapıları onlara göre dizayn edilmeyen okullarda oylarını bin bir meşakkatle ve zahmetle kullanmaktadırlar. Hastanelerimizin kurum ve kuruluşlarımızın fiziki yapılarını engelli vatandaşlarımız da düşünülerek yeniden yapılandırmaları gerekmektedir. Yöneticilerimizin bu konuda hassasiyet göstermelerini sivil toplum kuruluşu olarak istiyor ve bunların takipçisi olacağımızı da bir kez daha hatırlatıyoruz. Bugün ve yarın ve daima engellerin sadece düşüncede olduğunun bilinciyle engelli kardeşlerimizin de en büyük destekçisi olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.